#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčebné konopí v českých lékárnách: Naxiva Panaxol přináší nové možnosti pro pacienty

18. 9. 2024

Necelé dva roky je v Česku k dispozici nový lék s obsahem aktivního plnospektrálního konopného extraktu – Naxiva Panaxol. Jaké benefity přináší tento inovativní extrakt a jak překonat případné obavy či překážky spojené s jeho výdejem, vysvětluje Mgr. Renata Najsrová z Lékárny SN Opava.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Kde vidíte největší přednosti léčebného konopí ve schválených indikacích ve srovnání s jinými druhy léčby? Ve kterých indikacích jej nejčastěji vydáváte?

Léčebné konopí má díky svým farmakologickým vlastnostem a působením na mnoho receptorů v lidském organismu „širší“ a komplexnější účinek. Nejčastější indikací je léčba bolesti.

Jaké jsou hlavní benefity inovativního extraktu Naxiva Panaxol?

Extrakty Naxiva Panaxol mají přesně stanovený obsah tetrahydrokanabinolu (THC) a kanabidiolu (CBD) v 1 mililitru. Oproti konkurenčním extraktům jsou řidší a používají se k výrobě konopných tinktur, jež si pacient dávkuje v mililitrech pomocí injekční stříkačky. Konkurenční konopné kapky se oproti tomu dávkují v kapkách, což může být problematičtější zejména pro starší pacienty. V současné době je na každé lahvičce extraktu Naxiva Panaxol uvedena výtěžnost daného extraktu, to znamená, že se počítá s určitou ztrátou.

Můžete přiblížit, jak se tento lék v lékárně připravuje? Je příprava časově náročná?

Příprava konopné tinktury z extraktu Naxiva Panaxol je velmi rychlá. Nejčastěji se provádí stříkačkou, která je součástí balení. Nabere se 1,5 ml nebo 3 ml daného extraktu, jenž se doplní do objemu 30 ml inertním rozpouštědlem (triglycerida saturata media) a promíchá se. Následně dochází k osignování lékovky a papírové skládačky, do které je 30ml RD lékovka vložena společně s dávkovacím adaptérem. Posledním krokem přípravy je taxace přípravy daného individuálně připravovaného léčivého přípravku (IPLP). Celý proces zabere přibližně 10  minut.

Jakým způsobem zajišťujete, aby byl extrakt Naxiva Panaxol připraven správně a byla dodržena nezbytná kvalita výsledného produktu?

Příprava probíhá za použití certifikovaných surovin. Důležitá je ostražitost při prvotním chystání surovin pro danou přípravu. Zatím se řídíme kódy SÚKL, jednoznačně určujícími, který extrakt máme použít. Lék se připravuje vždy pro konkrétního pacienta, na základě receptu.

Proč by mělo být léčebné konopí vydáváno pacientům lékárnami?

Do lékáren je dodáváno pouze konopí pro léčebné použití a extrakt z konopí pro léčebné použití, splňující kritéria jakosti dané Evropským lékopisem. V dokladu ověření jakosti léčivé látky jsou pak uvedeny tyto údaje:

  1. použitá rostlinná droga nebo typ extraktu, jedná-li se o čištěný extrakt;
  2. deklarovaný obsah THC a CBD;
  3. název rozpouštědla použitého k extrakci;
  4. název a množství použitých pomocných látek přítomných v extraktu;
  5. hustota extraktu;
  6. podmínky skladování a doba použitelnosti.

Lékárna následně může zaručit kvalitu svých IPLP výrobků obsahující konopí pro léčebné použití.

S jakými dotazy se setkáváte z řad předepisujících lékařů?

Nejčastěji konzultovanou otázkou je maximální měsíční úhradový limit daný vyhláškou a hlídání tohoto množství. Pojišťovna stanovila, že měsíčně uhradí 90 % z ceny IPLP obsahujícího maximálně 30 g sušené rostliny nebo 4,28 g extraktu léčebné konopí. Jednotlivé lékové formy lze přitom u pacientů kombinovat. Pro účely výpočtu množstevního omezení prozatím platí, že 1 gram extraktu z konopí pro léčebné použití je vyroben ze 7 gramů usušené rostlinné drogy. V ojedinělých případech lze na základě schválení revizním lékařem předepsat vyšší množství léčebného konopí, a to v souhrnném množství nejvýše 180 g usušené rostlinné drogy měsíčně – což odpovídá maximálně 25,71 g extraktu.

S jakými hlavními překážkami se lékárníci setkávají při práci s léčebným konopím?

Největší překážkou nejen pro lékárníky, ale i pro lékaře je omezení předepisování IPLP s obsahem léčebného konopí na jeden e-recept nejvýše v množství, které odpovídá dávce pro zajištění maximálně jednoměsíční léčby pro danou indikaci.

Co byste doporučila kolegům, kteří mají z přípravy a výdeje léčebného konopí obavy?

Příprava extraktů z léčebného konopí je opravdu jednoduchá a v podstatě se jedná pouze o smísení extraktu s vhodným inertním nosičem. Výdej, a především množstevní měsíční omezení se hlídá lékárenským softwarem a toto omezení lze ověřit ještě před zahájením samotné přípravy IPLP pro daného pacienta.

Jak vidíte budoucnost léčebného konopí v českých lékárnách a jaké postavení podle vás bude mít Naxiva Panaxol?

Myslím, že poroste počet pacientů, v jejichž medikaci se léčebné konopí objeví. A to díky širokospektrálnímu působení kanabinoidů na receptorech lidského organismu. Vzhledem k tomu, že kanabinoidy nejen tlumí bolest, ale rovněž zlepšují psychiku pacienta, pomáhají komplexně zlepšit celkovou kvalitu života nemocných.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce MeDitorial



Štítky
Farmacie Neurologie Onkologie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#