#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hybridní kooperující komplexy v léčbě osteoartrózy

21. 6. 2024

Intraartikulární aplikace kortikosteroidů a kyseliny hyaluronové je součástí léčby osteoartrózy (OA) u pacientů, u nichž perorální ani topická léčba nepřináší dostatečnou odezvu. Následující text se věnuje lubrikačním a ochranným vlastnostem synoviální tekutiny a s tím související volbě vhodné nitrokloubní viskosuplementace s důrazem na inovativní molekuly s vysokou koncentrací kyseliny hyaluronové a nízkou viskozitou.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Současná doporučení pro léčbu OA

Dle aktuálních doporučení ESCEO (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases) lze léčbu osteoartrózy (OA) zahájit perorální monoterapií glukosamin-sulfátem či chondroitin-sulfátem, případně jejich kombinací a přídavkem paracetamolu dle potřeby. Léčbu lze podpořit topickými nesteroidními protizánětlivými léčivy (NSAIDs) nebo kapsaicinem. Při perzistenci symptomů je druhým krokem indikace perorálních NSAIDs intermitentně, případně kontinuálně. Při stálém přetrvání příznaků lze pokračovat injekční aplikací kortikosteroidů (KS) nebo kyseliny hyaluronové (HA) intraartikulárně.

Vlastnosti synoviální tekutiny

Synoviální tekutina (ST) zabezpečuje kloubní výživu, zvyšuje a udržuje pružnost chrupavek a snižuje tření ploch. HA má vysokou molekulovou hmotnost, v kloubu je současně přítomná v různě dlouhých řetězcích, ovšem s věkem se počet molekul HA i chondroitin sulfátu snižuje. Tato nenewtonovská kapalina má v závislosti na frekvenci pohybu lubrikační chování s viskózní odpovědí nebo ochranné chování s elastickou odpovědí. 

Při osteoartróze je ochranná funkce ST vždy nižší než funkce lubrikační, což se s věkem prohlubuje a vlivem nedostatečné ochrany dochází k poškození chrupavky. Při lézi v kloubu je situace podobná, vlastnosti synoviální tekutiny se významně mění a dochází k poklesu koncentrace HA.

U pacientů trpících osteoartrózou dochází ke ztrátě až 92 % lubrikačních schopností endogenní kyseliny hyaluronové. Signifikantní pokles lubrikačních vlastností lze vylepšit viskosuplementací cílenou na obnovu reologické homeostázy kloubu.

Volba vhodné suplementace

Abychom se co nejvíce přiblížili endogenní HA, měla by mít exogenní HA mít vysokou koncentraci a vysokou molekulovou hmotnost. Při vysoké koncentraci HA se ovšem významně uplatní hydrofobní vlastnosti a vodíkové vazby uvnitř řetězce mezi molekulami kyseliny hyaluronové, což se projeví jako vysoce viskózní komplexní struktury − a gelovitý roztok je obtížně aplikovatelný.

V roce 2012 byl patentován vynález, který transformoval HA a vytvořil stabilní kooperující hybridní molekuly mezi kyselinou hyaluronovou s nízkou a vysokou molekulovou hmotností. Výsledkem je vysoká koncentrace HA s nízkou viskozitou, což umožňuje snazší injekční aplikaci. 

Hybridní kooperující komplexy 

Dalším patentovaným pokrokem na tomto poli je vynález hybridních kooperujících komplexů za využití biotechnologicky vyrobeného chondroitinu (bez sulfátové skupiny), který tvarem molekuly umožňuje další snížení viskozity. Výsledkem je zachování vysoké koncentrace HA, potřeba nižší síly pro aplikaci této formulace a fyziologické chování bližší synoviální tekutině. 

Klinické důkazy

Pilotní studie s jednou aplikací tohoto komplexu u pacientů s osteoartrózou kyčle potvrdila rapidní a signifikantní pokles bolesti kyčle. Bylo zaznamenáno zlepšení o > 50 % z hlediska snížení bolesti. Statisticky signifikantní pokles hodnoty skóre na vizuální analogové škále bolesti (VAS) byl pozorován již po 7 dnech (pokles z 67,5 na 29,3; p < 0,0001) a přetrvával i na konci pozorování o 6 měsíců později (22,8; p < 0,0001).

Po 30 dnech také bylo zaznamenáno signifikantní zlepšení Lequesneova indexu – snížení o > 50 % (z 10,4 na 5,1; p < 0,0001). Léčba byla dobře tolerovaná, většina nežádoucích příhod se týkala bolesti v místě aplikace a artralgie lokalizované v místě terapie. 

Nový prostředek pro viskosuplementaci vstupuje na český trh

Nyní tento přípravek přichází na český trh pod jménem Sinogel. Obsahuje unikátní hybridní kooperující komplex vysoce purifikovaného hyaluronátu sodného (2,4 %) s vysokou molekulovou hmotností a chondroitinu sodného (1,6 %) získaný s využitím technologie NAHYCO. Přípravek je nejen nositelem výjimečných reologických vlastností a nejvyššího obsahu glykosaminoglykanů (GAG; 4 %) na trhu, ale vzhledem k objemu 3 ml je vhodný pro viskosuplementaci velkých kloubů při bolesti nebo snížené pohyblivosti kloubů v důsledku degenerativních onemocnění, posttraumatických onemocnění či poškození kloubů a šlach. 

Sinogel působí místně na úrovni injikovaného kloubu, kde obnovuje viskoelastické vlastnosti synoviální tekutiny, snižuje bolest a obnovuje pohyblivost kloubu a šlach. Je určený k jednorázovému podání v každém cyklu léčby. 

(lexi)

Zdroj: Guerrasio S. Hybrid cooperative complexes of hyaluronic acid alone or in combination with chondroitin natrium in the treatment of musculoskeletal disorders. Aktuality v léčbě muskuloskeletálních onemocnění v praxi. 44. sympozium Ortopedické kliniky 1. LF UK a IPVZ a FN Bulovka v Praze, 30. 11. – 1. 12. 2023.

   

Zkrácená informace o léčivém přípravku ZDE.



Štítky
Anesteziologie a resuscitace Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Sestra Traumatologie Urgentní medicína Algeziologie
Nejnovější kurzy
Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Léčba bolestí dolních zad
Autoři: MUDr. Marek Hakl, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#