#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití katalytické podjednotky telomerázy jako nádorového antigenu u mnohočetného myelomu


Authors: D. Očadlíková 1;  L. Kovářová 1;  R. Hájek 1,2;  J. Michálek 1,3
Authors‘ workplace: Laboratoř experimentální hematologie a buněčné imunoterapie při oddělení klinické hematologie 1;  Interní hematoonkologická klinika 2;  I. dětská interní klinika, Fakultní nemocnice Brno 3
Published in: Transfuze Hematol. dnes,11, 2005, No. 3, p. 104-109.
Category: Comprehensive Reports, Original Papers, Case Reports

Overview

Východiska:
Mnohočetný myelom je nevyléčitelné onemocnění. Jako standardní terapie je využívána vysokodávkovaná chemoterapie s autologní transplantací kmenových buněk či alogenní transplantací. Relaps onemocnění je však neodvratný, a proto jsou rozvíjeny i jiné směry léčby. Jedním z nich je buněčná imunoterapie, která využívá potenciálu cytotoxických T-lymfocytů. Jako nádorový antigen lze využít nádorově specifické proteiny. Jedním z nich je i katalytická podjednotka telomerázy hTERT a od ní odvozený nonapeptid vázající se na HLA-A2 systém molekul.

Typ studie a soubor:
Ve studii in vitro byla na souboru zdravých HLA-A2 pozitivních dárců testována možnost aktivace a identifikace myelom-specifických T-lymfocytů s využitím hTERT jako nádorového antigenu.

Metody a výsledky:
Z mononukleárních buněk periferní krve byly kultivovány T-lymfocyty a dendritické buňky. Dendritické buňky byly pulzovány nonapeptidem hTERT. Po opakované stimulaci T-lymfocytů takto pulzovanými dendritickými buňkami došlo k jejich aktivaci charakterizované produkcí interferonu gama.

Závěry:
Tato práce ukazuje možnost specifické aktivace a identifikace protinádorových T-lymfocytů, které lze využít při léčbě mnohočetného myelomu.

Klíčová slova:
mnohočetný myelom, imunoterapie, interferon gama, katalytická podjednotka telomerázy


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#