#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Traumatické perforace ušního bubínku


Authors: V. Haas;  P. Čelakovský;  L. Školoudík;  J. Dršata;  J. Vokurka
Authors‘ workplace: Klinika ušní, nosní, krční LF UK a FN Hradec Králové přednosta doc. MUDr. J. Vokurka, CSc.
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 4, pp. 189-192.
Category: Original Article

Overview

Traumatické perforace (ruptury) ušního bubínku patří mezi častá poranění středního ucha, vede k nim poranění přímé a nebo nepřímé ( např. tlaková vlna).

Na ORL klinice Fakultní nemocnice Hradec Králové bylo v letech 2000-2005 ošetřeno 195 pacientů s diagnózou traumatické perforace ušního bubínku. Metodou retrospektivní studie byla zpracována data 98 pacientů sledovaných nejméně 6 měsíců po úrazu, získaná ze zdravotnické dokumentace - chorobopisů a ambulantních záznamů.

Pacienti byli vyšetřeni otoskopicky, otomikroskopicky nebo otoendoskopicky. U všech pacientů byl zhotoven audiogram a audiometrické vyšetření jsme v průběhu sledování opakovali. U některých pacientů byla provedena tympanometrie jednak s cílem vyšetření poměrů na bubínku a ve středoušní dutině po morfologickém zhojení bubínku, jednak k posouzení ventilační funkce sluchové trubice. Standardem bylo nasazení širokospektrých antibiotik celkově. Nemocným, u kterých se objevila sekrece ze středouší, jsme nasadili i lokální antibiotika ve formě ušních kapek. Cílem studie bylo prokázat vliv překrytí perforace protézkou na hojení bubínku. Používali jsme protézku zhotovenou z náplasti z netkané textilie (Leukopor, Micropore), se kterou se lépe manipuluje než s tradičně používaným cigaretovým papírkem, protože je tužší a jedna její plocha je lepivá. Výběr perforací pro překrytí závisel na jejich velikosti a dostupnosti.

Sledovali jsme tyto parametry:
etiologii úrazu a stranovou závislost postižení, čas od úrazu do zhojení perforace, závislost hojení perforace na jejím překrytí protézkou a na věku pacientů. V našem souboru byla u 48 pacientů perforace překryta protézkou, 4 perforace byly pro špatnou dostupnost překryty částečně, u 37 byla perforace ponechána bez překrytí. Ke zhojení došlo u 85 pacientů, perforace se nezhojila u 12 pacientů. Myringoplastiku podstoupilo 11 pacientů. U nich nedošlo půl roku po úrazu ke zhojení bubínku. Průměrný čas od úrazu do zhojení byl 1,5 měsíce, medián věku pacientů v době úrazu byl 29 let, rozpětí 4-85 let. V našem souboru se nepodařilo prokázat statisticky významnou závislost hojení na věku pacientů, větší vliv může mít spíše individuální stav bubínku - tzn. předchozí záněty, traumata nebo operace. Tyto souvislosti jsme však ve studii nehodnotili. Nebyl prokázán vliv překrytí perforace protézkou na zhojení bubínku. I tak však považujeme překrytí traumatické perforace protézkou za přínosný výkon, který přináší pacientům bezprostřední pozitivní efekt. Vytvoří se mechanická bariéra proti průniku vody a infekce do středouší a zlepší se sluch, pokud je jeho zhoršení způsobeno perforací.

Klíčová slova:
trauma, perforace, ušní bubínek, myringoplastika.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#