#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Extraabdominální desmoid, zpráva o dvou případech


Authors: K. Matler 1;  J. Mrázek 1;  R. Čuřík 2;  M. Häringová 3;  P. Klečka 1;  E. Mrázková 1
Authors‘ workplace: ORL klinika FNsP Ostrava ;  přednosta doc. MUDr. J. Mrázek, CSc. 1;  Ústav patologie FNsP Ostrava 2;  Radiodiagnostický ústav FNsP Ostrava 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 4, pp. 228-232.
Category: Case History

Overview

Ve sdělení autoři referují formou kazuistik o dvou případech extraabdominálního desmoidu v krční oblasti na ORL klinice FNsP Ostrava.

Desmoidy se vyskytují řídce. Incidence onemocnění je 2-4 / 1 milion obyvatel. Pouze 7,9 % desmoidů se vyskytuje v oblasti hlavy a krku. (1,5 – 3 onemocnění v oblasti ORL / 10 mil obyvatel (1 rok). Přestože se jedná o histopatologicky benigní onemocnění, klinicky se desmoidy chovají velmi agresivně. Mají infiltrativní růst a velmi často recidivují.

Autoři ve svém příspěvku popisují dva případy extraabdominálního desmoidu. V obou případech vedlo ponechání reziduálního tumoru k recidivě onemocnění. V prvním případě byla následná reoperace po upřesnění histologické diagnózy úspěšná a pacientka je již šest let bez známek onemocnění. Ve druhém případě nevedly následné reoperace v oblasti hrudního medistina k úspěchu.

Je kladen důraz na chirurgickou léčbu. Autoři doporučují, tam kde to lze provést, úplnou radikální exstirpaci nádoru. Ponechání jakéhokoliv reziduálního tumoru vede k recidivě onemocnění.

Další léčebné modality (radioterapie, chemoterapie) mohou v některých případech zlepšit kontrolu nemoci.

Klíčová slova:
extraabdominální desmoid, krční krajina, histologické diagnózy, chirurgická léčba.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#