#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Indikace k operaci čelistní dutiny podle Caldwella-Luca v době endonazální chirurgie


Authors: Viktor Chrobok;  A. Pellant;  E. Šimáková 1;  R. Michálek;  Jan Mejzlík;  D. Spitzer 2;  P. Rothröckel 3
Authors‘ workplace: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Krajská nemocnice Pardubice Ústav zdravotnických studií, Univerzita Pardubice přednosta prof. MUDr. A. Pellant, DrSc. Fingerlandův ústav patologie, LF UK a FN, Hradec Králové ;  přednosta prof. MUDr. I. Šteiner, CSc. Oddělení radiodiagnostiky, Krajská nemocnice Pardubice 1;  přednosta prim. MUDr. D. Spitzer Oddělení patologie, Krajská nemocnice Pardubice 2;  přednosta prim. MUDr. P. Rothröckel 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 54, 2005, No. 3, pp. 142-148.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Na základě literárního přehledu a vlastního souboru nemocných autoři stanovili současná indikační kritéria chirurgického přístupu přes přední stěnu do čelistní dutiny podle Caldwella-Luca.

Zevní přístup do čelistní dutiny přes přední stěnu je obecně indikován ze tří důvodů:
u chirurgické léčby chorob čelistní dutiny, při ošetření zlomenin střední obličejové etáže a operační přístup přes čelistní dutinu do okolí, jako např. dekomprese očnice u endokrinní orbitopatie.

I v době endonazální chirurgie je operace podle Caldwell-Luca bezpečný výkon, který slouží k ošetření vybraných onemocnění maxilární dutiny. Nepochybně by měla tato operace zůstat v repertoáru chirurgických výkonů otorinolaryngologa.

Klíčová slova:
čelistní dutina, Caldwell-Luc, endonazální chirurgie, maxilární sinusitida, cysta čelistní dutiny, aspergilom, papilom, antorchoanální polyp.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#