#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesionální poruchy hlasu


: M. Pešlová;  P. Brhel
: Foniatrické oddělení FN U sv. Anny, Brno, přednosta prim. MUDr. Marie Pešlová Klinika pracovního lékařství Masarykovy univerzity v Brně, LF a FN U sv. Anny, přednosta doc. MUDr. Petr Brhel, CSc.
: Pracov. Lék., , 2002, No. 1, s. 21-23.
:

V letech 1975–2000 bylo v České republice jako nemoc z povolání ohlášeno 247 profesionálních poruch hlasu. Jednalo sepředevším o těžkou hyperkinetickou dysfonii, uzlíky na hlasivkách, těžkou nedomykavost hlasivek nebo těžkou fonastenii. Podrobnější analýza nemocí z povolání ohlášených Klinikou nemocí z povolání v Brně ukázala, že v uvedeném období bylo dia-gnostikováno 30 profesionálních poruch hlasu. V 26 případech šlo o ženy. Nejčastěji byly postiženy učitelky a učitelé – celkem 28případů. Onemocnění bylo diagnostikováno a ohlášeno v průměru po 21,2 roku odpracovaných v hlasově náročné profesi. Průměrný věk postižených byl 44,6 roku.Autoři popisují příznaky a rozvoj onemocnění profesionální poruchou hlasu a jejich posuzování. Popisují zásady prevence. Jeuveden přehled zaměstnání, kdy můžeme hovořit o hlasových profesionálech včetně kvantifikace nároků na hlasovou funkci.

Klíčová slova:
nemoci z povolání, hlasoví profesionálové, profesionální poruchy hlasu, hyperkinetická dysfonie, uzlíky na hlasivkách, nedomykavost hlasivek, fonastenie

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#