#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: NuklMed 2023;12:21
Category: Editorial

molekulární výzkum, diagnostika a terapie

Ing. Tereza Kráčmerová

člen výboru ČSNM ČLS JEP za fyzikální sekci

Milí čtenáři časopisu Nukleární medicína.

V dnešní uspěchané době, kdy se medicína neustále vyvíjí a hledá nové cesty ke zlepšení lidského zdraví, je nukleární medicína na přední linii inovací v oblasti lékařství. Tato disciplína spojuje pokročilou technologii v zobrazování a vyhodnocování s nejnovějšími radiofarmaky, aby nám pomohla objevit a pochopit tajemství lidského těla.

Na 25. května připadl Světový den štítné žlázy, která je klíčovým orgánem v našem těle ovlivňujícím pomocí hormonů téměř každý aspekt našeho zdraví. Onemocnění štítné žlázy postihuje miliony lidí po celém světě, a právě zde nachází nukleární medicíny svůj velký význam. Díky pokročilým technologiím a radiofarmakům dokáže poskytnout komplexní a přesné zobrazení štítné žlázy a odhalit případné abnormality. První aplikace radiojódu u štítné žlázy (difúzní toxická struma) se uskutečnila již v roce 1941 v New Yorku a od té doby se tato terapie velmi rychle rozšířila i do léčby jiných onemocnění štítné žlázy, jako je hypertyreóza a některé formy rakoviny štítné žlázy.

I po 80 letech používání radiojódu, zdokonalení terapeutického zobrazování a standardizaci stále hledáme jasný postup pro provádění dozimetrie, která je klíčová pro stanovení absorbovaných dávek v cílových i kritických orgánech. Aplikace dozimetrických postupů, konkrétně plánování pacient-specifické aplikované aktivity na základě zjištěné biokinetiky a následná verifikace podané terapie, stále po fyzikální stránce nenacházíme jednoznačných postupů pro její provádění. Kromě fyzikálních nejasností nejsou dořešeny ani medicínské aspekty, jako je stanovení vztahu dávky a účinku terapie nebo pouhého přesného stanovení cílového objemu. S nástupem nových radiofarmak, například 124I, a příchodem umělé inteligence (AI) lze očekávat i další vývoj v této oblasti. Zároveň je patrný nástup nových nástrojů, které jdou ruku v ruce s novými terapiemi, například přesná kvantifikace 177Lu implantovaná do gamakamer. Očekává se také implementace dozimetrických modulů do vyhodnocovacích stanic. Nahradí při zobrazování 131I běžnou SPECT/(CT) gamakameru Comptonova kamera? A kdy bude možné všech moderních nástrojů v této oblasti teranostiky využít? Tyto změny a inovace, doufejme, přinesou v budoucnosti benefity jak pro pacienty, tak usnadní celý proces léčby.

Nukleární medicína se stala klíčovým hráčem v moderním zdravotnictví. Díky novým metodám a technologiím, které se neustále vyvíjejí, se stává rovnocenným partnerem jiných diagnostických a terapeutických oborů. Je skvělé, že tato oblast získává stále větší pozornost na konferencích jiných lékařských společností, což motivuje nadnárodní společnosti investovat úsilí a finance do dalšího rozvoje technologií a přinášet nové inovace.

Věřím, že v tomto vydání časopisu Nukleární medicína naleznete inspiraci a nové poznatky, které vám pomohou ve zlepšení vaší klinické praxe. Pojďme společně posunout medicínu vpřed!

Přeji vám příjemné čtení!


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#