#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RECENZE KNIHY


Authors: Křížkovská Petra 1
Published in: Listy klinické logopedie 2021; 5(1): 64
Category: Read - recommended?!

HRY NA ROZVOJ VERBÁLNÍ KOMUNIKACE

Petra Křížkovská
Petra Křížkovská

Autorem recenzované knihy je klinický logoped Petr Staníček. Obsah knihy koresponduje s jejím názvem. Čtenáře seznámí se širokým repertoárem her, které je možné využít v podpoře cíleného rozvoje verbální komunikace. Některé z her jsou již známé a téměř tradiční, jiné jsou upraveny a další jsou inspirované praxí autora.

Publikace je velmi přehledně koncipována. Obsah knihy je členěný do čtyř hlavních částí, kterým předchází krátká kapitola věnovaná motivaci. Zájemci (především z řad rodičů) úvodní kapitolu o motivaci a přínosu her obecně ocení. Petr Staníček zde popisuje význam motivace, kterou současně chápe jako nedílnou součást každé herní aktivity. Jednotlivé hry jsou v knize jasně a stručně popsány. V příloze knihy mají čtenáři k dispozici obrázkové a textové materiály k některým hrám. Pokud jsou ke hře potřebné pomůcky, je u popisu hry uveden jejich seznam.

První kapitolu autor věnuje záměrně seznamovacím hrám, protože prvotní kontakt s dalšími účastníky ve skupině je v počáteční fázi skupinových aktivit stěžejní. Tématem druhé kapitoly jsou hry vhodné k rozřazení hráčů do skupin. Tato část zaslouží pozornost především pedagogů, vychovatelů, rodičů a mnoha dalších. Cílem je jakési „přirozené“ rozdělení hráčů, čímž odpadá mnohdy nepříjemné dělení dle pokynů organizátora hry. Hry, které lze hrát ve dvou a více hráčích, zařadil Petr Staníček do předposlední kapitoly. Poslední kapitola popisuje skupinové hry. Ty jsou výhodné zejména pro nastolení spolupráce v kolektivu hráčů.

Všechny hry v publikaci se zaměřují na rozvoj verbální komunikace. Podporují rozvoj slovní zásoby, vyjadřovací dovednosti, utváření souvislostí a zároveň představují vhodnou formu relaxace. Svým zaměřením jsou určeny všem věkovým skupinám. V praxi ji mohou využít nejen logopedi, ale i psychologové, speciální pedagogové, rodiče, aktivizační pracovníci atd. Vzhledem k nenáročným pomůckám lze hry využít také v online setkávání (i když osobní kontakt je výhodnější). V knize autor uvedl dva cíle, které by měla publikace plnit. Jde o rozšíření nabídky komunikačních her a snahu sblížit osoby v kolektivu prostřednictvím mezilidské komunikace. Oba tyto cíle publikace naplnila.

1 Mgr. et Mgr. Petra Křížkovská, Ph.D., Ambulance klinické logopedie, Peškova 6, 779 00 Olomouc, Česká republika. E-mail: Petra.Krizkovska@seznam.cz.


Sources

STANÍČEK, Petr, 2020. Hry na rozvoj verbální komunikace. Praha: Grada. ISBN 978-80-271-2429-9.

Labels
Clinical speech therapy General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#