#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba obezity – přehledně a prakticky


Authors: Petr Sucharda
Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 260
Category: Review

Pichlerová D. a kol. Edice Asklepius, Axonite, Praha, 2021, ISBN 978-80-88046-24-0, 260 s.

Obezitologických center je v Česku méně než knih o obezitě. Autoři některých z těchto knih nikdy ve specializovaném obezitologickém pracovišti nepracovali a nejsou členy odborné obezitologické společnosti. To ovšem není případ MUDr. Dity Pichlerové, kmenové pracovnice OB kliniky v Praze, klinického pracoviště plně zaměřeného na komplexní péči o obézní. Do nabídky evidence-based publikací přispěla knihou skutečně praktickou a přehlednou (jak slibuje podtitul), přiměřeného rozsahu, a přitom i díky spoluautorům pokrývající všechny oblasti moderní klinické obezitologie – dietoterapii, režimovou (pohybovou) léčbu, psychologické přístupy, farmakoterapii i bariatrickou a metabolickou chirurgickou léčbu.

Úvodní kapitola „Proč léčit obezitu“ shrnuje na 30 stranách vše, co by měl vědět (téměř) každý klinik nejen o epidemiologii a etiologii, ale také vztazích k dalším nemocem, psychice a aktuálně i ke kovidu. Některým z těchto souvislostí, v dostupných monografiích málokdy zpracovaných (sexualita, neplodnost, nádorová onemocnění), jsou věnovány samostatné kapitoly.

Co na knize zvláště oceňuji, je následující část „Obézní pacient v ambulanci praktického lékaře“. Stále se přesvědčuji, že přístup některých praktických lékařů k obézním pacientům zdaleka neodráží ani jejich potřeby, ani aktuální možnosti. Přílohou jsou vzorové redukční jídelníčky (vypracované pro dvě úrovně energetického příjmu, na rozdíl od 3 roky starého doporučeného postupu pro všeobecné praktické lékaře) a seznam obezitologických center a odborných center pro bariatrickou léčbu obezity.

Praktické přílohy jsou součástí i následující kapitoly o dietoterapii obézních. Rozdělení potravin podle obsahu bílkovin na vhodné a nevhodné by však bylo srozumitelnější, pokud by v tabulce byla současně vyjádřena i energetická hodnota – ta je sice uvedena v dalších tabulkách, ale jen u vybraných mléčných výrobků a nápojů. Také tabulka intenzity (energetické náročnosti) pohybové aktivity v kapitole o léčbě obezity pohybem by mohla být obsažnější, protože je otázkou, zda se běžný čtenář propracuje k odkazovanému kompendiu na stránkách specializovaného periodika.

Třicet stran o psychologických přístupech k obézním připravila osoba nejpovolanější, PhDr. Iva Málková. Podobně i rozsáhlejší kapitolu věnovanou léčbě obézních pacientů s diabetem zpracoval prof. Martin Prázný, ač hlavní autorka publikace pracovala prvních téměř 10 let své medicínské kariéry v Centru diabetologie IKEM a nepochybně má v této oblasti velké zkušenosti.

Přiměřeně a rozumně jsou pojednány experimentální a alternativní metody léčby, stejně tak doplňky stravy. Ovšem půlstránky o obezitě a štítné žláze nepatří do této kapitoly, nýbrž k etiologii nadváhy. Navíc vztah mezi obezitou a možným poškozením štítné žlázy rozhodně není tak jednoznačný, jak autorka v textu naznačuje.

„Léčba obezity – přehledně a prakticky“ je aktuální moderní příručka, precizně zpracovaná i redakčně, kterou lze bez pochybností doporučit všem, kdo mají obézní ve své péči – a to jsou lékaři prakticky všech oborů.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#