#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zesnul profesor Jan Evangelista Dyr


Published in: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 43
Category: Personal news

V pátek 22. ledna 2021 zemřel náhle a nečekaně v důsledku onemocnění COVID-19 ve věku 74 let profesor Jan Evangelista Dyr, učitel, přítel, kolega, člověk mnoha nápadů, člověk velmi slušný, zdvořilý a morální a v neposlední řadě člověk, který vždy stál na straně vědy a svých žáků.

Jan Evangelista Dyr se narodil 24. září 1946 v Praze. Jeho otcem byl Josef Dyr (1904–1979), profesor a druhý rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, významný chemik v oboru kvasné chemie a produkční mikrobiologie. Jan Evangelista vystudoval na stejné škole makromolekulární chemii a ve 24 letech nastoupil do Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze, kde působil až do nynějška nepřetržitě více než 50 let.

Ve své vědecké práci se zaměřoval především na studium hemostázy, koagulace a trombózy. Byl autorem či spoluautorem více než 170 publikací a 9 patentů. Během své kariéry působil také ve Spojených státech amerických či ve Švédsku, kde si udělal velmi dobré jméno. Spolupracoval a spřátelil se se světově uznávanými kapacitami v oboru studia fibrinogenu a světovou kapacitou v oboru se stal i on. Nebyl to však pouze skvělý vědec, ale také vynikající pedagog, který vedl studenty k samostatnému myšlení, k pohledu do hloubky problému v konsekvencích a k píli.

Podílel se na vzniku ÚHKT v podobě, kterou známe dnes. Od roku 1985 vedl oddělení biochemie, v roce 2005 se stal náměstkem pro vědu a výzkum a v bouřlivých letech 2007–2009 byl statutárním ředitelem ÚHKT. Spolupodílel se na vzniku Úseku pro vědu, výzkum a vývoj, byl vedoucím komplementu laboratoří ÚHKT a od roku 2014 předsedou Vědecké rady ÚHKT. Působil v redakčních radách prestižních časopisů, např. Thrombosis Research. Od roku 2019 byl předsedou České společnosti pro trombózu a hemostázu ČLS JEP. Vyučoval na VŠCHT a 1. LF UK v Praze.

Profesor Dyr ve svém přístupu ke svým žákům a spolupracovníkům upřednostňoval kolegialitu, porozumění a empatii. Vždy rád pomohl, a to jak na poli odborném, tak soukromém. Poradil a byl trpělivý s často netrpělivým mládím. Mnoho z jeho žáků jej následuje a nese dál jeho ideje i přístup k vědecké práci.

Odchodem profesora Jana Evangelisty Dyra ztrácí ÚHKT a celá vědecká komunita výraznou osobnost a výjimečného kolegu, laskavého a obětavého učitele a člověka vysokých morálních kvalit.

ÚHKT, 1. LF UK a redakce


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist

Article was published in

Journal of Czech Physicians

Issue 1

2021 Issue 1

Most read in this issue
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#