#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Published in: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 174
Category: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

k začátku září eviduje databáze PubMed přes 20 tisíc položek obsahujících výraz „COVID-19“ označených jako „humánní“ (celkem je odkazů přes 50 tisíc). Z těch 20 tisíc článků je 86 klinických studií a jen 41 randomizovaných studií. Přesto databáze uvádí téměř 2600 přehledů (reviews) a 168 metaanalýz!

Kovid zkrátka vládne odborné literatuře a jsme rádi, že i v Časopisu lékařů českých můžeme otisknout jak původní kazuistiku, tak přehledový článek o léčebné metodě, která není širší odborné veřejnosti příliš známa – podání rekonvalescentní plazmy. Autorům obou příspěvků navíc patří můj zvláštní dík, protože souhlasili, abychom kovid progresivně a v souhlasu s jazykovou praxí psali jako kovid a nikoli „covid“ (COVID je klasické zkratkové slovo, stejně jako třeba AIDS, a nejen v češtině se vyslovuje s „k“ na začátku).

Práce o historii medicíny jsou tradičně nedílnou součástí ČLČ. Článek o Svatováclavské kartouze upozorňuje nejen na katastrofální poměry v c. k. vězeňství ještě před necelými 150 lety, ale i na existenci mohutného areálu, jehož stržení zcela změnilo vzhled části Nového Města pražského mezi Vltavou a Dobytčím trhem.

Petr Sucharda


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#