Vztahy mezi faktory „Dotazníku jídelních zvyklostí“, socioekonomickým stavem, antropometrickými ukazateli akumulace tuku a zdravotními riziky u české populace
Authors:
M. Wagenknecht; V. Hainer; M. Kunešová; F. Bellisle 1; J. Pařízková; R. Braunerová; M. Hill; J. Lajka 2
Authors‘ workplace:
Endokrinologický ústav, Praha
; INRA Hotel Dieu, Paříž, Francie
1; Stem/Mark – Centrum sociologických a empirických studií, Praha
2
Published in:
Čas. Lék. čes. 2007; 146: 284-291
Category:
Original Article
Overview
Východisko.
Cílem práce bylo porovnat a zhodnotit psychologické charakteristiky jídelního chování hodnocené trojsložkovým dotazníkem jídelních zvyklostí Eating Inventory (EI) s antropometrickými, zdravotními a sociálními charakteristikami ve vzorku populace českých žen a mužů.
Metody a výsledky.
Vzorek zahrnoval 1624 žen a 1429 mužů, kteří byli jednotlivě dotazováni vyškolenými konzultanty. Vzorek populace byl kvótní s ohledem na pohlaví, věk, velikost místa bydliště, region, vzdělání a socioekonomický stav. Konzultanti získávali antropometrická data, socioekonomické informace a informace o životním stylu respondentů. Respondenti sami vyplnili dotazník EI. Zdravotní stav respondentů byl hodnocen podle údajů ošetřujících lékařů. Výsledky ukázaly, že ženy mají vyšší skóre restrikce, ale nižší skóre disinhibice a hladu než muži. Ve zpětné regresní krokové analýze se uplatnily v predikci body mass indexu (BMI) i obvodu pasu jak skóre dietní restrikce, tak skóre dietní disinhibice EI. BMI a obvod pasu negativně korelovaly s restrikcí a pozitivně s disinhibicí. Hlad a disinhibice prokazovaly vždy silnou vzájemnou provázanost. Restrikce byla u obou pohlaví v negativním vztahu s hladem, ale u mužů i s disinhibicí. U obou pohlaví stupeň vzdělání pozitivně koreloval s dietní restrikcí a negativně se skórem hladu. Významná negativní korelace mezi stupněm vzdělání a disinhibicí však byla prokázána pouze u mužů. Jedinci s vysokým skóre disinhibice (horní kvartil) vykazovali ve srovnání s jedinci s nízkým skóre disinhibice (dolní kvartil) vyšší výskyt hypertenze, kardiovaskulárních chorob a hyper/dyslipidémie, a to u obou pohlaví. Tyto rozdíly byly nejvíce vyjádřené u osob středního věku.
Závěry.
Psychologické charakteristiky jídelního chování hrají významnou úlohu při zmnožení tukové tkáně. Především disinhibice je významným způsobem spojena s výší BMI a obvodu pasu a s výskytem některých kardiometabolických onemocnění.
Klíčová slova:
Eating Inventory, restrikce, disinhibice, hlad, BMI, obvod pasu, komorbidity.
Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental HygienistArticle was published in
Journal of Czech Physicians
![Issue 3](https://www.prolekare.cz/media/cache/resolve/journal_issue/media/image_pdf/ba92a596f1318a3f995be33acb52fcbf.jpeg)
Most read in this issue
- Neurosteroidy a jejich význam
- Vztahy mezi faktory „Dotazníku jídelních zvyklostí“, socioekonomickým stavem, antropometrickými ukazateli akumulace tuku a zdravotními riziky u české populace
- Vznik obezity na základě mutací genů ovlivňující energetickou bilanci
- Léčba růstovým hormonem v Endokrinologickém ústavu