#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekce dolních močových cest v urogynekologii


Authors: M. Nováčková;  R. Vlk;  L. Horčička
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FNM, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2005; 144: 258-261
Category: Review Article

Overview

Infekce dolních močových cest patří mezi nejčastější bakteriální záněty v populaci dospělých žen. Sporadická infekce obvykle nepředstavuje diagnostický a terapeutický problém. Recidivující infekce dolních močových cest se významně podílí na snížení kvality života postižených žen. Hlavní rizikový faktor vzniku uroinfekce představuje kolonizace pochvy a hráze uropatogeny, ale jen spolupůsobení dalších predisponujících momentů (např. imunosuprese, uretrální stenóza, urolitiáza, divertikl uretry, diabetes melitus nebo močová inkontinence) vede k rozvoji recidivující infekce. Správná primární léčba uroinfekce a adekvátně použitá forma prevence recidiv je velmi výhodná nejen z pohledu individuálního, ale i z pohledu globálního (vysoké náklady na diagnostiku a léčbu recidiv, vzestup rezistence a hrozící snížení úspěšnosti moderní léčby). Nejčastější profylaktickou modalitou je kontinuální léčba malou dávkou antimikrobiálního přípravku, dále se používá i postkoitální antibiotická léčba nebo imunomodulační terapie. Ženám v postmenopauze se rovněž doporučuje lokální vaginální estrogenní léčba zlepšující známky urogenitální atrofie a snižující poševní pH, které je důležité v prevenci patologické bakteriální kolonizace pochvy. Rozhodnutí o individuální volbě léčebně-preventivního postupu u recidivujících uroinfekcí musí vždy předcházet zhodnocení rizikových dat a pozitiv či negativ použitého přípravku. 

Klíčová slova:
recidivující infekce močového traktu, komplikace, profylaxe, antimikrobiální terapie, imunomodulační terapie, estrogeny.


Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management Dental Hygienist
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#