#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co způsobily ve vyspělých zemích kampaněproti očkování u dětí


Authors: J. Janda;  J. Škovránková 1
Authors‘ workplace: I. dětská klinika 2. LF UK a FNM, Praha 1Ambulance pro očkování při FNM, Praha
Published in: Čas. Lék. čes. 2003; : 437-441
Category:

Overview

Uvedena je přehledná informace a literatura o kampaních proti očkování dětí, tyto kampaně byly nebo jsou dosudvedeny ve vyspělých zemích Evropy a v poslední době se objevují i v České republice. Z akcí odpůrců očkovánía hlavně následků omezené vakcinace je možno získat řadu poučení a použít je i jako argumentaci pro náš vlastníočkovací program. Není pochyb o tom, že vedlejší účinky očkování mohou být i závažné, ale omezení vakcinaceukázalo jednoznačně i ve vyspělých zemích, že u neočkovaných dětí přirozeně prodělané onemocnění s sebou nesenesrovnatelně vyšší riziko komplikací než samotná vakcinace. Očkování patří k základní prevenci v oblasti primárnípéče a naši pediatři musí být o všech aspektech tohoto programu dobře informováni. Pokud se pediatr setká s rodiči,kteří odmítají očkovat své dítě, musí být vybaven odbornými argumenty, aby byl schopen odpovědět srozumitelněna všechny otázky a vyvrátit svými argumenty často scestné připomínky rodičů. V rizikových případech (u dítětezávažnější předchozí reakce, reakce v anamnéze u sourozenců, chronické onemocnění, nutnost trvalémedikace, atd.)je možno konzultovat webové stránky www.ockovanideti.cz nebo přímo specializovanou ambulanci pro očkovánív Motole. V některých případech bude možno u rizikových pacientů použít i očkovací látky, které nejsou zařazenydo současného rutinního očkovacího schématu. Odborné společnosti musí v nejbližší době připravit návrh nomenklaturyvedlejších reakcí (především jejich „grading“) a ve spolupráci s legislativou rezortu vytvořit pravidla, jakpostupovat, pokud se přece jen vyskytnou u dítěte závažné vedlejší reakce, eventuálně s trvalými následky. I kdyžjiž existují webové stránky o očkování určené rodičům www.ockovanideti.cz/rodice, přesto by bylo vhodné vydattiskem brožuru určenou laikům. Bylo by přínosné, kdyby praktičtí pediatři sami přispívali k jejich aktualizaciwebových stránek a účastnili se aktivně dalších edicí praktických příruček.

Klíčová slova:
kampaně proti očkování u dětí, následky omezení očkování dětské populace, vedlejší a nežádoucíúčinky očkování, informovanost pediatrů a laiků.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Allergology and clinical immunology Angiology Audiology Clinical biochemistry Dermatology & STDs Paediatric gastroenterology Paediatric surgery Paediatric cardiology Paediatric neurology Paediatric ENT Paediatric psychiatry Paediatric rheumatology Diabetology Pharmacy Vascular surgery Pain management
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#