#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Published in: Geriatrie a Gerontologie 2023, 12, č. 1: 1
Category: Editorial

Vážení kolegové, milí čtenáři,

letos vstupujeme již do dvanáctého roku vydávání Geriatrie a gerontologie, odborného recenzovaného periodika naší odborné společnosti.

Zdá se, že se (v) geriatrii blýská na lepší časy. Loňský rok přinesl příslib MZ ČR na alokaci finančních prostředků na zlepšení zdravotní péče o seniory a také rozvoje geriatrické péče v rámci připravovaného národního plánu. Úspěšně také pokračuje NAPAN (Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc 2020–2030) s významným zastoupením naší odborné společnosti. V tomto čísle jsme jako úvodní články zařadili dva klinické doporučené postupy, které vznikly na základě výsledků pilotního projektu ve spolupracujících geriatrických ambulancích. Poděkování patří nejen organizačnímu týmu a všem zúčastněným pracovištím, ale také Nadačnímu fondu Alzheimer, s jehož logistickou a finanční pomocí se podařilo tento projekt úspěšně realizovat. Tyto klinické doporučené postupy Vyhodnocení syndromu křehkosti (frailty) a Case management geriatrického pacienta jsou metodickým nástrojem pro návrh dvou nových ambulantních výkonů, které předkládá výbor ČGGS ke schválení. Koncem loňského roku byly publikovány dlouho připravované Celosvětové guidelines pro prevenci a management pádů u starších osob a v tomto čísle přinášíme nejdůležitější doporučení týkající se hodnocení výše rizika včetně doplňujícího algoritmu. Mne osobně zaujalo zařazení všech hospitalizovaných a institucionalizovaných seniorů „automaticky“ do skupiny nejvyššího rizika a doporučení provést u nich komplexní vyhodnocení příčinných rizikových faktorů pádů a také to, že u nás běžně prováděné ošetřovatelské hodnocení „rizika pádu“ nemá již v současnosti žádnou oporu v EBM, a tedy je neefektivní a zbytečné ho provádět.

Tři přehledové články zaměřené na prevenci, diagnostiku a léčbu srdečního selhání připravené významnými českými kardiology vznikly na základě rozvíjející se mezioborové spolupráce v projektu „Partnerství“ ČGGS a Sekce geriatrické kardiologie AAMK České kardiologické společnosti. Do budoucna chce naše odborná společnost rozšiřovat spolupráci i s dalšími obory. V tomto čísle najdete také přehledový článek o využití melatoninu v managementu insomnie u seniorů a jak pečovat o své duševní zdraví. Nezapomněli jsme ani na zajímavou kazuistiku.

Dovolte ještě, abych vás společně s organizátory pozvala na 28. celostátní gerontologický kongres v Hradci Králové ve dnech 26.–27. 4. 2023 s tématem Křehký pacient napříč obory. Upoutávku najdete i na evropský kongres EUGMS, který se letos koná 20.–22. 9. 2023 v Helsinkách.

Věřím, že vám toto číslo přinese nejen nové poznatky, ale i inspiraci pro zapojení do některé z probíhajících aktivit výboru a společnosti. V letošním roce proběhnou také volby do výboru a RK ČGGS, kde rádi přivítáme nové členy. Čeká nás bezpochyby hodně práce k prosazení našich vizí a požadavků… 

prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#