#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Authors: MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.
Authors‘ workplace: III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové
Published in: Geriatrie a Gerontologie 2022, 11, č. 3: 101
Category: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

připravit letní číslo našeho časopisu bylo pro mne příjemné v tom, že všichni autoři byli i přes prázdninové období ochotni publikovat. Oproti minulému období, kdy jsme byli všichni vytíženi péčí o nemocné s covidem-19, jsme našli témata, která vás jistě zaujmou. Aktuální číslo zahrnuje tematickou různorodost, typickou pro obor geriatrie. Mým záměrem bylo připomenout spolupráci, kterou jsme v minulém období započali, a doufám, že v ní budeme nadále pokračovat.

Věřím, že vás zaujme článek popisující užití nových testů k vyšetření paměti u suspektních poruch. Jedná se o dva inovativní a původní české testy – Amnesia Light and Brief Assessment (ALBA) a test Pojmenování obrázků a jejich vybavení (POBAV). Autor výstižně obohatil text řadu kazuistik. Článek je doplněn informací o časové náročnosti vyšetření poruchy kognice cestou různých odborností. Potěšujícím zjištěním je, že se geriatr svým pacientům věnuje nejen z pohledu poruchy paměti, ale i po stránce ostatních komorbidit, které mohou souviset s poruchou mikrocirkulace v mozku. Logicky je tím vyšetření časově náročnější. Další práce přináší trochu netradiční pohled na souvislost příjmu sacharidů u seniorů a hladiny glykemie. Striktní omezení sacharidů bylo dříve nutností z důvodu nedostatečné efektivity terapie. To dnes již plně neplatí, neboť s využitím současných léčebných možností diabetu nemusí při rozumné konzumaci sacharidů docházet ke zvýšení glykemie. Autoři zdůrazňují tuto skutečnost především u seniorů vyžadujících nutriční podporu. Problematiky covidu-19 a vakcinace seniorů se ujali slovenští autoři z bratislavského geriatrického pracoviště. Jejich analýza hodnotící vztah hospitalizace geriatrických pacientů s covidovou infekcí jasně prokazuje pozitivní vliv vakcinace u seniorské populace.

Problematiku diagnostiky a řešení nespavosti v seniorské populaci shrnuje další příspěvek. Přináší přehled základních informací o insomnii doplněných o kazuistiky. Článek vyzdvihuje potřebu komplexního přístupu k poruchám spánku včetně nezbytné kompenzace přidružených chorob a psychoterapeutického přístupu.

Na interdisciplinární přístup v geriatrické neurorehabilitaci imobilizačního syndromu se zaměřuje další článek. Téma se týká významné části pacientů s poškozením centrálního i periferního nervového systému. Zdůrazněn je význam včasné rehabilitace, a to již 24 hodin po cévní mozkové příhodě. Nelze podceňovat vliv psychické dekondice z imobility a jeho dopad například na kognitivní schopnosti, umocněný depresivitou z daného stavu. Autorka popisuje změny a možnosti ovlivnění motoriky – tolik potřebné údaje pro geriatra k zajištění požadavků v rehabilitaci. Výstižný je závěr článku, v němž autorka uvádí jako cíl rehabilitace nejen dosažení soběstačnosti, ale i redukci ošetřovatelské péče u geriatrických pacientů. Osobně vidím mezioborovou spolupráci u těchto pacientů jako zcela zásadní.

V posledním příspěvku jsem si dovolila přinést ohlédnutí za jarním Celostátním gerontologickým kongresem v Hradci Králové. Snažili jsme se poskytnout přehled projektů, které byly započaty i v tak složitém období, jakým byla pandemie covidu-19. Opět se kongres netýkal pouze nás geriatrů, ale snažil se vyzdvihnout význam interdisciplinárního pohledu a mezioborové kooperace. S podobným záměrem probíhají i přednáškové aktivity, jako je projekt PARTNERSTVÍ, zdůrazňující specifický mezioborový pohled na péči o geriatrického pacienta. O projektu rovněž informujeme v tomto čísle.

Zároveň bych chtěla zaměřit vaši pozornost k webovým stránkám naší odborné společnosti (https://www.cggs.cz/), na nichž průběžně informujeme o důležitých projektech, doporučených postupech, akcích pod gescí společnosti apod. Zmínit lze například Projekt na podporu geriatrických ambulancí, který dle našeho názoru představuje významný předěl v péči o geriatrické pacienty.

Další číslo je tedy na světě a já věřím, že přinese užitek a inspiraci nejen geriatrům.

Do nadcházejícího období si přejme další zajímavé příspěvky a z hlediska péče co nejméně covidových pacientů.

Klidné babí léto přeji všem čtenářům i autorům,

MUDr. Božena Jurašková, Ph.D.

III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové

 


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#