#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Geriatrie a Gerontologie 2021, 10, č. 2: 53-54
Category: Editorial

Vážení kolegové, milí čtenáři,

ani jsem si neuvědomila, že je to již deset let, co jsem zareagovala na slova tehdejšího přednosty naší kliniky profesora Sobotky, který mne popíchl: „Co jste to za obor, když nemáte ani vlastní časopis.“ Ihned poté, snad dokonce do týdne, jsem na kongresu České internistické společnosti v Brně zaktivovala redaktorku Skalkovou, aby se ujala vydávání našeho časopisu. Časopis prošel během následných deseti let řadou změn, včetně obměn vydavatelů a názvu. Chtěla bych poděkovat všem, kteří po celou dobu usilovně pracovali na jeho rozvoji a odborné úrovni.

V této době se všichni nějakým způsobem potýkáme s onemocněním COVID-19, dosud pro nás neznámým a tolik nebezpečným pro seniorskou populaci. Jsme natolik zaměstnáni péčí o tyto pacienty, že je třeba si vážit těch, kdo si najdou čas zabývat se analýzou průběhu onemocnění u této křehké skupiny. Autorka porovnává analýzu nemocných ze svého pracoviště s řadou zahraničních studií. Jako důležité faktory vnímá včasný záchyt a aktivní přístup k léčbě. Urychlením vakcinace se jistě bude výskyt onemocnění COVID-19 snižovat. V dalším období bude více prostoru k bilancování, poučení se z chyb. Toto je první vlaštovka.

Mezi nejčastější příčiny hospitalizace u geriatrických pacientů patří srdeční selhávání, které významně ovlivňuje kvalitu jejich života. V současnosti umíme řešit řadu obtíží našich nemocných s pomocí nejmodernější diagnostiky, léčby a invazivních výkonů. Vytváří se tak skupina dožívající se stále vyšší věkové hranice, což nemusí být vždy provázeno individuálním přístupem k pacientovi a k jeho přáním. U řady onemocnění chápeme paliativní přístup jako součást procesu, který je v mnoha případech vhodné zvolit. Je tomu tak i v kardiologii? Článek nabízí nástroje k vyhledání vhodných respondérů paliativní péče a shrnuje důvody pro její zavedení na kardiologickém oddělení. Retrospektivní analýzou popisuje demografický profil pacientů, délku hospitalizace a počet rehospitalizací do úmrtí nemocného. Autor se dále zamýšlí nad identifikací respondérů konziliární paliativní intervence a upřesňuje výběr pacientů, kteří mohou profitovat z domácí hospicové péče s cílem zajistit co nejlepší kvalitu života i v této fázi onemocnění.

V aktuálním čísle nechybí ani problematika posudkového lékařství. Článek věnovaný tomuto tématu poskytuje analýzu vývoje počtu posouzení stupně závislosti žadatelů o příspěvek na péči. Poukazuje na stávající posudková kritéria, která byla nastavena bez ohledu na specifika majoritní seniorské příjmové skupiny. Autoři článku doporučují vyčlenit osoby starší 65 let a koncipovat posudková kritéria respektující zdravotní a funkční specifika seniorského věku. Řešení vidí v provázání stupně závislosti s rozsahem postižení u nejčastějších indexových onemocnění seniorského věku, jako je například demence. Zvažují také možnost zcela upustit v takovýchto případech od sociálního šetření. V závěru autoři doporučují koncipovat nová posudková kritéria za spolupráce odborných lékařských společností a lékařské posudkové služby resortu MPSV.

Péče o geriatrického pacienta prochází v současnosti napříč spektrem všech oborů. S povděkem jsem proto přivítala příspěvky od kolegů oftalmologů. Do tohoto čísla jsme zařadili problematiku makulární degenerace, která limituje aktivní život našich seniorů a je hlavní příčinou slepoty v populaci starší 65 let. Autor poskytuje přehled o etiopatogenezi, rizicích, klinických projevech a léčbě tohoto stále se rozšiřujícího postižení. Léčba makulární degenerace přitom zaznamenává nebývalý rozvoj. Dokonce v terminálním stadiu nabízí oftalmologové řešení. Časná diagnóza však hraje v prognóze klíčovou roli.

Další zajímavý příspěvek poukazuje na nebezpečnost laktátové acidózy asociované s metforminem. Autor zpracoval sérii čtyř kazuistik s dokumentovanými laboratorními nálezy. Jednalo se o geriatrické pacienty hospitalizované na JIP pro MALA – metformin-associated lactic acidosis. Kazuistiky z praxe upozorňují na často nesprávně diagnostikovanou MALA, která může vést k závažným až smrtelným komplikacím u diabetiků léčených metforminem.

Také kolegové otorinolaryngologové a neurologové spojili své síly v popisu zajímavé kazuistiky. Poukazují v ní na potřebu zamýšlet se mezioborově nad obtížemi nemocného. Mezioborová spolupráce může vést k rychlejšímu objasnění etiologie onemocnění a indikaci vhodné léčby. Porucha hlasu ve vyšším věku je poměrně častá, ale nemusí být jen známkou involučních změn organismu. Uvedené obtíže mohou být projevem závažného, v tomto případě neurologického onemocnění. Každé změně hlasu by proto měla být věnována pozornost a v diferenciáně diagnostické rozvaze je vhodné zohlednit laryngologické vyšetření. Cílem sdělení je prezentace pacienta s poruchou hlasu, u něhož ORL vyšetření prokázalo inkompletní parézu hlasivky a neurologické vyšetření posléze verifikovalo amyotrofickou laterální sklerózu.

Kardiologickému tématu se věnujeme s ohledem na jeho význam ještě jednou. Tentokrát spíše edukativně. Myokard, podobně jako ostatní orgány, prochází v seniu spektrem strukturálních a funkčních změn, které stárnoucí organismus predisponují k řadě onemocnění. Jejich znalost může být v mnoha případech výhodou při uplatnění preventivních opatření. Doporučuje se věnovat pozornost nejen elektofyziologickým změnám, ale rovněž změnám neuroendokrinních mechanismů a autonomního nervového systému. Souhrnně je autor označuje jako věkem podmíněná remodelace myokardu.

U našich geriatrických pacientů běžně vídáme v medikaci více než 5 léků. Hovoříme pak o polypragmazii. S rostoucím počtem užívaných léků přitom narůstá riziko nežádoucích interakcí. Geriatrický pacient je k nim náchylnější z důvodu farmakokinetických a farmakodynamických změn v rámci involuce. Jedním z častých důsledků nežádoucích účinků léků jsou pády našich nemocných. Proto jsem velice uvítala další článek, v němž se autoři zabývají analýzou rizikových faktorů v medikaci a nevhodnými kombinacemi, které toto riziko zvyšují.

Do aktuálního čísla jsme dále zařadili informaci České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP o programu časné postcovidové péče o geriatrické pacienty starší 65 let. Cílem programu je prevence nevratné disability po prodělaném onemocnění. Informace by měla být současně výzvou k připojení dalších pracovišť. Přehled dosavadních center je uveřejněn na webových stránkách společnosti.

V závěru naleznete i zprávu o situaci dlouhodobé péče v Dánsku, která za posledních 40 let prošla významnou změnou. Hlavní důraz v péči o seniory je zde kladen na domácí péči ve formě asistenční a pečovatelské služby s cílem co nejdelšího setrvání v domácím prostředí. Státní instituce tuto péči poskytují zdarma.

Pestrost problematiky onemocnění ve stáří ukazuje, kolik odborností tato věková skupina pacientů oslovuje. Doufám, že vás aktuální příspěvky zaujmou a budou přínosem nejen pro vaši práci, ale především pro vaše pacienty.

Hodně sil a konečně klidnější období

přeje

MUDr. BOŽENA JURAŠKOVÁ, Ph.D.

III. interní gerontometabolická klinika LF UK a FN Hradec Králové


Labels
Geriatrics General practitioner for adults Orthopaedic prosthetics
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#