#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paralela doby Florence Nightingalové se současným ošetřovatelstvím


Authors: Vít Blanař 1,2
Authors‘ workplace: Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice 1;  Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Pardubická nemocnice, Nemocnice Pardubického kraje, a. s. 2
Published in: Prakt. Lék. 2021; 101(Suplementum 1, díl 2.): 5-6
Category: Editorial

Podmínky, v nichž poskytujeme ošetřovatelskou péči, se od dob Florence Nightingalové zásadně změnily. Léčebné, diagnostické i preventivní postupy se stále dynamicky vyvíjí. Ošetřovatelství je vědním oborem. I dnes jsou kořeny ošetřovatelství z doby Florence Nightingalové jasně patrné a jsou základem pro soudobou péči o pacienty i pro vědecký přístup založený na důkazech. Krymská válka (1853–1856) byla jedním z nejkrvavějších konfliktů tehdejší doby. Počet vážně zraněných vojáků byl obrovský. Jejich zdravotní stav byl často komplikován infekčními nemocemi, mezi které patřily zejména rané infekce a průjmová onemocnění. Počty raněných byly vysoké a ošetřovatelského personálu, dobrovolníků i lékařů bylo málo. Ke srovnání s uvedeným stavem nyní přímo vybízí koronavirová pandemie, která je, v některých zemích, co do počtu vážně nemocných a zemřelých pacientů téměř srovnatelná s válečným konfliktem.

I přes sofistikované vyšetřovací a léčebné metody, moderní léky, přístroje, pomůcky a spotřební materiál usnadňující naši práci bychom neměli zapomínat na systematizaci péče, organizační postupy, skladbu stravy, rehabilitaci, péči o vyprazdňování pacientů nebo péči o jejich duševní zdraví, tak jak to dělala právě Florence Nightingalová. Byla schopná i s nízkým počtem ošetřovatelek zmíněnými postupy snížit úmrtnost pacientů i zmírnit jejich utrpení. Vždy prosazovala zejména kvalitní ošetřovatelskou péči s důrazem na vzdělání, které je jistě i Vaším předmětem zájmu. Protože právě vy, čtenáři tohoto úvodníku, jste účastníky mezinárodní vědecké konference v ošetřovatelství, na půdě Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice nebo vás alespoň zajímají odborné příspěvky, které jsou publikovány v tomto sborníku.

S kvalitou ošetřovatelské péče a kvalitou vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků neodmyslitelně souvisí i výzkum v našem oboru. I počátky ošetřovatelského výzkumu jsou významně ovlivněny celoživotním dílem Florence Nightingalové. Její organizační opatření v péči o raněné, v hygieně, stravování i celková systematizace ošetřovatelské péče byly syntézou znalostí a výsledků jejích vlastních pozorování. Následně poznatky aplikovala do praxe a opět je podrobila hodnocení. Stejně tak, jako my dnes, i ona před 162 lety své poznatky shrnula a publikovala. Dokladem její snahy šířit myšlenky a výsledky zkoumání je kniha Notes on Nursing: What it is and What it is Not (Poznámky k ošetřovatelství: Co to je a co není). I dnes, byť si to mnohdy neuvědomujeme, stojí za každým malým pokrokem a novinkou v ošetřovatelské péči „sestra-výzkumník“ a její tým. Ten tým, který organizoval sběr dat, systematizoval je, analyzoval, diskutoval výsledky v odborné komunitě (třeba právě formou konferenčního příspěvku), nakonec je publikoval a šířil. Těší mne, že i na stránkách tohoto sborníku můžeme najít příspěvky, jenž ukazují naši snahu po zkvalitnění ošetřovatelské péče a posouvají náš obor směrem kupředu. Paralela mezi dobou Florence Nightingalové a současností je v ošetřovatelství jasně zřetelná. Dáma s lampou využila své poznatky z Krymské války. Inspirujme se a i my využijme poznatky z naší „zdravotnické“ koronavirové krize. Odnesme si maximální možné zkušenosti, znalosti a poučení z této pandemie. Vyhodnoťme všechny myslitelé proměnné v ošetřovatelské péči. Publikujme výsledky a aplikujme je do praxe, vzdělávání i do dalšího výzkumu v ošetřovatelství. Připravme další generace kvalitních pracovníků v ošetřovatelství. Zůstaňme věrní myšlenkám Florence Nightingalové!

Mgr. Vít Blanař, Ph.D.

Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice

vit.blanar@upce.cz


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#