#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podpora zdraví na pracovišti u stárnoucí ekonomicky aktivní populace


Authors: A. Šteflová 1;  M. Cikrt 2;  B. Seifert 3;  P. Struk 4;  D. Bruthansová 5;  J. Vavřinová 2;  J. Bruthans, jr. 6
Authors‘ workplace: Kancelář WHO v ČR, Praha Ředitelka: MUDr. Alena Šteflová 1;  Státní zdravotní ústav, Praha Ředitel: MUDr. Jaroslav Volf, Ph. D. 2;  Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK, Praha Přednosta: MUDr. Bohuslav Seifert, Ph. D. 3;  MEDTEL, o. p. s., Praha Ředitel: MUDr. Mgr. Petr Struk 4;  Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, Praha Ředitel: Doc. Ing. Ladislav Průša, CSc. 5;  Ústav patologické fyziologie 1. LF UK, Praha Přednosta: prof. MUDr. Emanuel Nečas, DrSc. 6
Published in: Prakt. Lék. 2007; 87(5): 272-278
Category: Various Specialization

Overview

Východisko.
Vzhledem k demografickým změnám se v některých členských zemích Evropské unie v posledních letech uskutečňují sociální a zdravotnické postupy, jejichž cílem je udržet stárnoucí zaměstnance v pracovním procesu. Důležitost problému vyvstává v České republice i s ohledem na průběžné zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu. Jednoduché změny v organizaci práce mohou přispět ke snížení fyzické a psychické zátěže stárnoucích zaměstnanců, a opatření podporující zdravý způsob života mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců v dlouhodobém výhledu.

Metody a výsledky.
Report Healthy Work in an Ageing Europe of European Network of Health Promotion at Workplaces ( ENWHP) umožnil porovnat přístupy národních opatření k podpoře zdraví starších zaměstnanců uplatňované v ČR, se zeměmi, které mají v této oblasti delší zkušenosti. V zemích EU jsou již v praxi ověřována opatření doporučovaná nadnárodními programy. Umožňuje to jak přijatá legislativa, tak již existující finanční pobídkové mechanismy. Srovnatelné nástroje zatím u nás chybí, včetně motivace zaměstnavatelů i zaměstnanců. Lze konstatovat, že až na výjimky (např. Škoda Auto, a.s. Mladá Boleslav), v prostředí podnikovém/firemním je podpoře zdraví u stárnoucí ekonomicky aktivní populaci věnována minimální pozornost.

Závěry.
Na základě analýzy dostupných dat a východisek souvisejících se stárnutím populace a ze zkušeností z vybraných zemí EU jsou v práci pro Českou republiku navrženy iniciativy a opatření propagující podporu zdraví u stárnoucích zaměstnanců na úrovni mikrostrukturální (podnikové).

Klíčová slova:
podpora zdraví na pracovišti, stárnutí, prodloužení pracovního života, pracovně-lékařské služby.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#