#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tandem Heart v léčbě nejtěžších forem srdečního selhání – použití přístroje k levokomorové srdeční podpoře


: J. Matoušková 1;  P. Neužil 1;  P. Kmoníček 1;  O. Aschermann 1;  P. Niederle 1;  V. Pavlíček 2
: Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce, Praha Přednosta: prof. MUDr. Petr Niederle, DrSc. 1;  Cardiac Assist Inc., Pittsburgh, USA 2
: Prakt. Lék. 2006; 86(9): 512-516
: Case Report

Tandem Heart je relativně nově vyvinutý přístroj pro aktivní krátkodobou hemodynamickou podporu – pVAD (= percutaneous ventricular assist device).

Přístroj – „pumpa“ se vřazuje do oběhu v levé síni po její transseptální punkci a zavedení 21F nasávací žilní kanyly, krev je vedena do vlastní centrifugální pumpy a vrací se do oběhu 15–17F arteriální kanylou cestou femorální tepny.

Hlavní indikací k užití VAD je kardiogenní šok, zvláště tam, kde není adekvátní hemodynamická odpověď na IABK. Fyziologicky jde o 30–50% snížení preloadu levého srdce, a tím i o snížení jeho práce a zvýšení kontrakční schopnosti. Kontraindikací je zejména pravostranné srdeční selhání.

Ve srovnání s IABK dochází po zavedení VAD rychleji a výrazněji v řádu desítek minut ke zlepšování hemodynamických parametrů, zejména k poklesu plnícího tlaku a vzestupu minutového výdeje.

Na kardiologickém oddělení naší nemocnice jsme v r. 2005 Tandem Heart použili u dvou pacientů. V prvním případě šlo o 51 letého muže v kardiogenním šoku při anteroextenzivním infarktu myokardu. Druhým byl 63 letý muž s těžkou poinfarktovou dysfunkcí levé komory, s implantovaným ICD (kardiovertor-defibrilátor), u kterého došlo pfii arytmické bouři k těžkému srdečnímu selhání. Zde byl VAD zaveden k zajištění hemodynamiky během elektroanatomického mapování a radiofrekvenční ablace komorové tachykardie.

Klíčová slova:
Tandem Heart, heart assist device, srdeční selhání, kardiogenní šok, infarkt myokardu


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#