#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Q-horečka: vlastnosti původce


Authors: M. Votava
Authors‘ workplace: Mikrobiologický ústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně přednosta prof. MUDr. M. Votava, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(7): 385-387
Category: Reviews

Overview

Původce Q-horečky, Coxiella burnetii, je drobný pleomorfní gramnegativní kokobacil. Patří mezi jedny z nejrezistentnějších bakterií a odolává zejména vysychání. Může se proto stát nebezpečnou biologickou zbraní. Množí se pouze intracelulárně, a to ve fagolyzozomu. U coxiel byl popsán vývojový cyklus, který zahrnuje velkobuněčné a malobuněčné formy a tvorbu útvarů podobných sporám. V laboratoři se coxiely dají pěstovat ve žloutkovém vaku kuřecího embrya, na buněčných kulturách a na pokusných zvířatech, práce s nimi ale nese velké riziko laboratorní nákazy. Pasážováním na laboratorních objektech se virulentní antigenní fáze I mění na fázi II, která zhruba odpovídá R-fázi běžných bakterií. Akutní infekce probíhá hlavně jako atypická pneumonie, onemocnění podobné chřipce nebo hepatitida, chronická jako endokarditida. Q-horečka je typická zoonóza většinou profesionální povahy, přenosná zejména aerogenně. Lékem volby jsou širokospektrá antibiotika. Rutinní laboratorní diagnostika je založena na průkazu protilátek, nověji se doporučuje přímý průkaz pomocí polymerázové řetězové reakce.

Klíčová slova:
Coxiella burnetii – Q-horečka – mikrobiologie.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#