Q-horečka: vlastnosti původce
Authors:
M. Votava
Authors‘ workplace:
Mikrobiologický ústav LF MU a FN u svaté Anny v Brně
přednosta prof. MUDr. M. Votava, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 2005; 85(7): 385-387
Category:
Reviews
Overview
Původce Q-horečky, Coxiella burnetii, je drobný pleomorfní gramnegativní kokobacil. Patří mezi jedny z nejrezistentnějších bakterií a odolává zejména vysychání. Může se proto stát nebezpečnou biologickou zbraní. Množí se pouze intracelulárně, a to ve fagolyzozomu. U coxiel byl popsán vývojový cyklus, který zahrnuje velkobuněčné a malobuněčné formy a tvorbu útvarů podobných sporám. V laboratoři se coxiely dají pěstovat ve žloutkovém vaku kuřecího embrya, na buněčných kulturách a na pokusných zvířatech, práce s nimi ale nese velké riziko laboratorní nákazy. Pasážováním na laboratorních objektech se virulentní antigenní fáze I mění na fázi II, která zhruba odpovídá R-fázi běžných bakterií. Akutní infekce probíhá hlavně jako atypická pneumonie, onemocnění podobné chřipce nebo hepatitida, chronická jako endokarditida. Q-horečka je typická zoonóza většinou profesionální povahy, přenosná zejména aerogenně. Lékem volby jsou širokospektrá antibiotika. Rutinní laboratorní diagnostika je založena na průkazu protilátek, nověji se doporučuje přímý průkaz pomocí polymerázové řetězové reakce.
Klíčová slova:
Coxiella burnetii – Q-horečka – mikrobiologie.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2005 Issue 7
Most read in this issue
- Lemierrův syndrom
- Hornerův syndrom: topická diagnostika kauzální léze
- Q-horečka: vlastnosti původce
- Q horúčka – klinický obraz