#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rehabilitace a psychoterapie pacientů s počínajícím a chronickým psychotickým onemocněním – komplexní péče v denním stacionáři Fokus


Authors: M. Konečný
Authors‘ workplace: Extra-art ;  Fokus Praha, Komunitní centrum Břevnov – denní stacionář a ateliér
Published in: Prakt. Lék. 2005; 85(3): 159-164
Category: Therapy

Overview

Cílem práce je referovat o sedm let probíhajícím projektu financovaném z mezinárodních grantů, kterého se autor aktivně účastní. Jde o program pravidelných rehabilitačních a psychoterapeutických pobytů pro nemocné s psychózou, který je svým zaměřením a celkovým pojetím zcela ojedinělý nejen v ČR, ale i v celé Evropě. Projekt tzv. „cirkus-terapie“, který využívá prvků arteterapie, muziko- a dramaterapie, pohybové a narativní terapie, je součástí komplexní péče denního stacionáře (DS) Fokusu Praha a je zaměřen bez rozdílu na nemocné s chronickým psychotickým onemocněním i na pacienty s počínající psychózou. Zkušenosti z DS Fokusu Praha potvrzují výsledky řady studií a literárních zpráv, podle nichž komplexní péče v DS zvyšuje compliance nemocných, zlepšuje jejich adherenci k farmakoterapii, snižuje počet relapsů, tím nutnost rehospitalizací, a v důsledku šetří vysoké procento nákladů na léčbu těchto nemocných. Autor podává přehled o skupině pacientů, kteří se účastnili projektu „cirkus-terapie“ mezi roky 1997 a 2004. Polemizuje s názorem, že péče v denních stacionářích není dostatečně profesionální z hlediska evidence based medicíny, a dokládá naopak, že komplexní léčba nemocných s psychózou v DS je na vysoké odborné úrovni.

Klíčová slova:
psychóza – intermediární péče – denní stacionář – psychoterapeuticky a sociálně orientovaná psychiatrie – neurobiologie – „cirkus-terapie“ – rodinná terapie – gestalt terapie – farmakoterapie.


Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#