Výživa onkologických pacientů
Authors:
M. Šachlová
Authors‘ workplace:
Masarykův onkologický ústav, Brno
Published in:
Prakt. Lék. 2003; (2): 79-82
Category:
Overview
Výživový stav onkologického pacienta je ovlivňován mnoha faktory, jako je nauzea a zvracení,snižující se kalorický příjemnebo onkologická léčba. Příčiny nádorové kachexie jsoukomplexní,podílí se na ní nejenom nízký příjem nutrientů, ale také odchylné metabolické cesty a cytokiny.Ke zhodnocení je nutné přihlédnout k anamnéze, objektivnímu vyšetření, příjmu stravy, změnámhmotnosti a také k prognóze onkologického onemocnění. Je nutný individuální a realistickýpřístup v léčbě.Pokud je tomožné,upřednostňujeme perorální příjemstravy.Cílem sděleníje podat stručnou a přehlednou informaci o výživě v onkologii.
Klíčová slova:
výživa - nutriční intervence - podpůrná léčba.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2003 Issue 2
Most read in this issue
- Městnavá srdeční slabost:neuroendokrinní a zánětliváodpověď
- Spondylodiscitida:známá - neznámá?
- Mozkový natriuretický peptid (natriuretickýpeptid B, BNP)
- Chlamydie a ateroskleróza