#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výživa onkologických pacientů


Authors: M. Šachlová
Authors‘ workplace: Masarykův onkologický ústav, Brno
Published in: Prakt. Lék. 2003; (2): 79-82
Category:

Overview

Výživový stav onkologického pacienta je ovlivňován mnoha faktory, jako je nauzea a zvracení,snižující se kalorický příjemnebo onkologická léčba. Příčiny nádorové kachexie jsoukomplexní,podílí se na ní nejenom nízký příjem nutrientů, ale také odchylné metabolické cesty a cytokiny.Ke zhodnocení je nutné přihlédnout k anamnéze, objektivnímu vyšetření, příjmu stravy, změnámhmotnosti a také k prognóze onkologického onemocnění. Je nutný individuální a realistickýpřístup v léčbě.Pokud je tomožné,upřednostňujeme perorální příjemstravy.Cílem sděleníje podat stručnou a přehlednou informaci o výživě v onkologii.

Klíčová slova:
výživa - nutriční intervence - podpůrná léčba.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#