Flavonoidy jako antioxidanty
Authors:
K. Volf
Authors‘ workplace:
NATIM a. s., Praha, ředitel ing. J. Andrs, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 2002; (7): 379-384
Category:
Overview
V těle člověka jsou vytvářeny reaktivní kyslíkaté a dusíkaté sloučeniny, které napadají biologickydůležité látky - bílkoviny, DNK, lipidy a jiné za vzniku vážných onemocnění. Flavonoidy,v přírodě široce se vyskytující skupina látek,mají antioxidační charakter a mohou jako potravadeaktivovat tyto sloučeniny, a zabránit tak vzniku různých nemocí. Tyto aromatické sloučeninyjsou vytvářeny v rostlinách většinou jako glykosidy. Jejich vysoce antioxidační vlastnosti jsouv poslední době široce studovány zvláště ve vztahu ke kardiovaskulárním nemocem. Zhášeníradikálů flavonoidy a jejich fyziologické působení jsou předmětem diskusí.
Klíčová slova:
flavonoidy - desaktivace radikálů - fyziologické působení.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2002 Issue 7
Most read in this issue
- Hypogloso-faciálne anastomózy
- Tělesná zdatnost, pohybováaktivita a délka života
- Nekonvenční medicínaz pohledu praktických lékařů
- Flavonoidy jako antioxidanty