Leptin a jeho významu poruch výživy
:
D. Haluzíková; L. Boudová
:
Ústav tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta doc. MUDr. P. Brandejský, CSc.
:
Prakt. Lék. 2000; (1): 4-6
:
Leptin je proteinový hormon produkovaný především adipocyty, který je ve většině případůpřesným indikátorem celkového obsahu tuku v organismu. Leptin je považován za perifernísignál tukové tkáně informující hypotalamické centrum sytosti o stavu periferních energetic-kých zásob. Tento článek podává stručný přehled o současných poznatcích týkajících se změnsérových koncentrací leptinu u různých typů poruch výživy. Diskutuje se o možném etiologic-kém podílu tohoto hormonu na vzniku a rozvoji uvedených onemocnění.
Klíčová slova:
leptin - anorexie - obezita - centrum sytosti.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
2000 Issue 1
Most read in this issue
- Ketoprofen in the Treatment of Cephalgia
- Leptin and its Role in Nutritional Disorders
- Idiopathic Hypoparathyreoi-dism with Celiac Disease – Diagnostic and Therapeutic Problem
- Thoracoabdominal Radiculoneuropathyas the First Symptom of Diabetes Mellitus. Case Report