#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víno jako ochrana předaterosklerózou a protinádorovým chorobám?


Authors: J. Kvasnička
Authors‘ workplace: I. interní klinika, oddělení klinické hematologie, Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Kvasnička, CSc.
Published in: Prakt. Lék. 1999; (8): 458-461
Category:

Overview

Je již jasně prokázáno, že mírná konzumace alkoholických nápojů (1-2 sklenky denně) mákardioprotektivní účinek. Víno se k tomuto účelu zdá být z ekologického hlediska nejvhodnější.Zda je lepší konzumovat červené, nebo bílé víno, nelze zatím podle posledních epidemiologickýchstudií rozhodnout. Ochranný vliv vína na cévní systém je způsoben jednak samotným alkoholem(vazodilatace, zvýšení HDL-cholesterolu, antitrombotický efekt), jednak polyfenoly obsaženýmive víně (antioxidační efekt). Z nich je patrně nejúčinnější reseveratrol, fytoalexin pocházejícíz vinných hroznů. Má ale také schopnost inhibovat růst některých nádorů.

Klíčová slova:
alkohol - víno - ateroskleróza - kardiovaskulární choroby - nádorová onemocnění.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#