Víno jako ochrana předaterosklerózou a protinádorovým chorobám?
Authors:
J. Kvasnička
Authors‘ workplace:
I. interní klinika, oddělení klinické hematologie, Všeobecná fakultní nemocnice, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Kvasnička, CSc.
Published in:
Prakt. Lék. 1999; (8): 458-461
Category:
Overview
Je již jasně prokázáno, že mírná konzumace alkoholických nápojů (1-2 sklenky denně) mákardioprotektivní účinek. Víno se k tomuto účelu zdá být z ekologického hlediska nejvhodnější.Zda je lepší konzumovat červené, nebo bílé víno, nelze zatím podle posledních epidemiologickýchstudií rozhodnout. Ochranný vliv vína na cévní systém je způsoben jednak samotným alkoholem(vazodilatace, zvýšení HDL-cholesterolu, antitrombotický efekt), jednak polyfenoly obsaženýmive víně (antioxidační efekt). Z nich je patrně nejúčinnější reseveratrol, fytoalexin pocházejícíz vinných hroznů. Má ale také schopnost inhibovat růst některých nádorů.
Klíčová slova:
alkohol - víno - ateroskleróza - kardiovaskulární choroby - nádorová onemocnění.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adultsArticle was published in
General Practitioner
1999 Issue 8
Most read in this issue
- Poruchy iontových kanálů
- Přísaha Asafova
- Fotochemoterapie se zevníaplikací psoralenů
- „WHIPLASH“ SYNDROM – ÚLOHAZOBRAZOVACÍCH METOD