Mikrobiální biofilmy v potravinářském průmyslu
Authors:
J. Schlegelová; S. Karpíšková
Authors‘ workplace:
Výzkumný ústav veterinárního lékařství Brno
Published in:
Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 56, 2007, č. 1, s. 14-19
Overview
Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské a výrobní potravinářské závody.
Klíčová slova:
bezpečnost potravin – biocidní látky – eradikace biofilmu.
Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiologyArticle was published in
Epidemiology, Microbiology, Immunology
2007 Issue 1
Most read in this issue
- Epidemiologie karcinomu pankreatu
- Notifikované importované přenosné nákazy v České republice
- Imunita proti tetanu u starších osob v České republice
- Co čeká lékařskou mikrobiologii za 20 let?