#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aeromonas spp. jako původce akutních průjmů dětí do jednoho roku


Authors: E. Krejčí 1;  A. Andělová 1;  I. Porazilová 1;  I. Sedláček 2
Authors‘ workplace: Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, Centrum mikrobiologie, parazitologie a imunologie, Ostrava 1;  Česká sbírka mikroorganismů, Masarykova Univerzita, Brno 2
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 55, 2006, č. 3, s. 92-98

Overview

Cíl práce:
Cílem práce bylo upozornit na možnou souvislost mezi případy akutních průjmových onemocnění a konkrétním druhem rodu Aeromonas.

Materiál a metodiky:
Osm studovaných kmenů bylo identifikováno jako Aeromonas spp. a blíže charakterizováno na základě výsledků biochemických testů, analýzy mastných kyselin a ribotypizace.

Výsledky:
Aeromonády byly opakovaně zachyceny u čtyř dětí do jednoho roku, z nichž dvě musely být pro vodnaté průjmy i hospitalizovány. Z osmi kmenů izolovaných aeromonád bylo šest kmenů identifikováno jako A. caviae, jeden jako A. veronii bv. sobria a jeden kmen se nepodařilo zařadit do druhu. Pouze v jednom případě byla ribotypizací prokázána identita dvou A. caviae kmenů od stejného pacienta, v ostatních případech byly izolovány různé kmeny odlišných druhů aeromonád. Pravděpodobným zdrojem infekcí aeromonádami byla kontaminovaná voda nebo potraviny; v jednom případě i kontakt s cestovateli, kteří se vrátili s průjmovým onemocněním.

Závěr:
Dokumentované čtyři případy akutních průjmových onemocnění malých dětí ukazují, že aeromonády nejsou vzácné a mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. Podrobné epidemiologické souvislosti však zůstávají nejasné. Nepodařilo se prokázat, že klinicky závažné případy byly spojeny s jedním konkrétním druhem rodu Aeromonas, i když výsledky naznačují dominantní úlohu druhu A. caviae.

Klíčová slova:
Aeromonas – průjem – identifikace – ribotypizace – FAME.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#