#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z 37. výroční konference EAU v Amsterdamu


Authors: Adriena Bartoš Veselá;  Jiří Kolář;  Barbora Bendová
Authors‘ workplace: Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Published in: Ces Urol 2022; 26(3): 208-212
Category: Information

V předchozích letech se v důsledku pandemie onemocnění covid-19 většina vzdělávacích akcí a konferencí přesunula do virtuálního světa. Původní březnový termín 37. výroční konference Evropské urologické asociace (EAU) musel být sice ještě odložen, nicméně v termínu 1.–4. července se vzhledem k příznivému vývoji pandemie mohla konečně konference konat prezenčně – v krásném Amsterdamu. Kongres tak nebyl výrazně ovlivněn epidemiologickými restrikcemi a nošení roušek či respirátorů nebylo povinné.

Amsterdam hostil největší evropskou urologickou konferenci již podruhé, v roce 1990 se zde konal její 9. ročník. V letošním roce byl velmi nabitý a pestrý program rozdělen do čtyř dnů. Během konference proběhlo 8 plenárních zasedání s navazujícími postplenárními diskuzemi, 19 tematických sekcí, zasedání relativně nové pacientské sekce, přednášky s live a semilive surgery, vzdělávací sezení a mnoho dalších. Účastníkům se tak naskytla možnost poslechnout si sdělení o nejnovějších poznatcích a trendech v urologii od předních evropských i světových odborníků a jednotlivá témata s nimi diskutovat. Prezenční forma sebou přinesla i nespornou výhodu osobní interakce s kolegy z ostatních zemí a předávání si zkušeností z jednotlivých pracovišť. Zejména pro mladé urology a rezidenty byl připraven bohatý program ESU kurzů a hands-on trainingů, na kterých se bylo možné zdokonalit i v praktických dovednostech. Přihlášení na kurz probíhalo spolu s registrací na konferenci, a pokud nebyla kapacita kurzu naplněna, bylo možné se přihlásit na místě. V rámci konference se konalo i EAUN22 – 22. mezinárodní zasedání urologických sester, jejichž třídenní program prezentoval nejnovější pokroky v urologickém ošetřovatelství.

Kompletní program konference včetně orientačních plánků areálu byl mimo jiné k dispozici přes mobilní aplikaci EAU22, ve které si každý účastník mohl sestavit program dle vlastních preferencí. Aplikace sama upozorňovala na začátek uložených či oblíbených přednášek a kurzů.

Pro zájemce, kteří se nemohli zúčastnit prezenčně, byla připravena virtuální platforma s vlastní registrací, na které byly zpřístupněny živé přenosy probíhajících relací.

Již před zahájením kongresu bylo přihlášeno kolem 15 000 účastníků, odborný program včetně sezení a praktických kurzů probíhal ve 23 sálech. Součástí kongresu byla i rozsáhlá výstavní plocha se zástupci firem prezentujících své produkty včetně nejmodernějších technických inovací, např. firmy Intuitive s robotickým systémem Da‑ Vinci nebo Medtronic s robotickým systémem Hugo. Ve večerních hodinách probíhala firemní sezení s představením prezentovaných produktů a firemní workshopy.

Pro členy EAU byly jako dárek připravené tištěné Guidelines, zájemci si mohli vyzvednout i USB disk s přístupem ke všem ESU kurzům.

Hlavní témata se věnovala tradičně zejména onkourologii. Sdělení na téma karcinomu prostaty se zaměřovala na diagnostiku (porovnání standartní mpMRI s PSMA PET), genetické testování, porovnání možností systémové terapie u metastatického karcinomu prostaty i na nové možnosti teranostiky.

Zmiňovaná byla studie VISION hodnotící terapeutický efekt Lutecia-177 (177Lu)-PSMA-617 (radioligand exprimující beta záření do buněk s expresí PSMA) u pacientů s progresivním metastatickým kastračně rezistentním karcinomem prostaty po předchozí léčbě inhibitorem androgenního receptoru a taxanu. Při použití 177Lu‑PSMA- 617 oproti samostatné standartní léčbě se snížilo riziko úmrtí o 38 % (medián OS 15,3 oproti 11,3 měsíce, p < 0,001) a přežití bez progrese či smrti se zlepšilo o 60 % (medián rPFS 8,7 oproti 3,4 měsíce, p < 0,001).

Dále byla diskutovaná studie PROpel, která porovnává olaparib + abirateron v první linii léčby u mCRPC v porovnání s abirateronem + placebem. Studie prokázala snížení rizika progrese onemocnění o 34 % (rPFS 24,8 měsíce vs. 16,6 měsíce). Zlepšení PFS bylo studií prokázáno bez ohledu na mutace HRR – homologous recombination repair gene (BRCA1, BRCA2 a ATM).

Dalším zajímavým tématem byla neoadjuvantní terapie u vysoce rizikového karcinomu prostaty před radikální prostatektomií. Diskutovaly se studie ARNEO – podávání degarelixu + apalutamidu neoadjuvantně nebo studie PROTEUS – šestiměsíční léčba apalutamidem + ADT vs. placebo + ADT u lokalizovaného vysoce rizikového karcinomu prostaty před radikální prostatektomií.

V léčbě karcinomu močového měchýře se mimo jiné diskutovaly probíhající studie intravezikální terapie u vysoce rizikového karcinomu. Studie BRIDGE porovnává výsledky intravezikální léčby docetaxelem a gemcitabinem s BCG u neinvazivních vysoce rizikových BCG citlivých nádorů. SUNRISE-3 hodnotí intravezikální systém TAR-200, který kontinuálně uvolňuje gemcitabin a cetrelimab (inhibitor PD-1) v porovnání s BCG u pacientů s neinvazivním karcinomem měchýře. POTOMAC porovnává aplikace BCG + durvalumab versus samotné BCG u vysoce rizikových neinvazivních karcinomů měchýře. Zmiňovány byly také nové testované preparáty, např. EG-70 jako nevirový preparát kódující agonisty RIG-I a interleukin 12 a stimulující imunitní odpověď. Aplikuje se intravezikálně u neinvazivních vysoce rizikových na BCG nereagujících karcinomů měchýře. N-803 jako nový superagonista interleukinu 15, který stimuluje NK a T buňky v kombinaci s BCG u pacientů s tumorem měchýře dříve nereagujícího na samostatné BCG.

Česká urologická společnost již tradičně podporuje rezidenty v účasti na konferencích a stážích a podpora účasti na největším evropském kongresu nebyla výjimkou. Snad jedinou kaňkou na průběhu konference byly problémy na Amsterdamském letišti Schiphol. Nedostatek zaměstnanců a probíhající stávka zemědělců, kteří zablokovali příjezdové cesty na letiště, vedla k potížím s kontrolou a odbavením cestujících. Některé lety byly zrušeny, jiné měly několikahodinové zpoždění a před letištěm se tvořila několikakilometrová fronta. Poslední den konference tak museli mnozí účastníci včetně některých přednášejících odejít předčasně právě kvůli předpokládaným potížím s odletem, jiní rovnou vyměnili letadlo za vlak.

Další ročník se bude konat v Miláně 10.–13. března 2023. Budeme se těšit na viděnou!

Image 1. Večerní Amsterdam
Fig. 1. Amsterdam in the evening
Večerní Amsterdam<br>
Fig. 1. Amsterdam in the evening

Image 2. Kongres EAU v kongresovém centru RAI Amsterdam
Fig. 2. Congress EAU in convention centre RAI Amsterdam
Kongres EAU v kongresovém centru RAI Amsterdam<br>
Fig. 2. Congress EAU in convention centre RAI Amsterdam

Image 3. Dr. Rajesh Nair z Londýna prezentuje semi- -live video z robotické rekonstrukce močovodu s využitím bukální sliznice
Fig. 3. Dr. Rajesh Nair from London presents semi-live surgery – robotic ureteral reconstruction with buccal mucosa
Dr. Rajesh Nair z Londýna prezentuje semi-
-live video z robotické rekonstrukce močovodu s využitím
bukální sliznice<br>
Fig. 3. Dr. Rajesh Nair from London presents semi-live
 surgery – robotic ureteral reconstruction with buccal mucosa

Image 4. Kolega Jiří Kolář z Urologické kliniky v Plzni na trenažéru DaVinci Xi firmy Intuitive
Fig. 4. My colleague Jiří Kolář from Urology department in Pilsen training on Intuitive DaVinci Xi
Kolega Jiří Kolář z Urologické kliniky v Plzni
na trenažéru DaVinci Xi firmy Intuitive<br>
Fig. 4. My colleague Jiří Kolář from Urology department
in Pilsen training on Intuitive DaVinci Xi

Image 5. Výstavní plocha EAU22 (obrázek je z oficiálních webových stránek EAU22)
Fig. 5. The EAU Exhibition (picture from official EAU22 website)
Výstavní plocha EAU22 (obrázek je z oficiálních webových stránek EAU22)<br>
Fig. 5. The EAU Exhibition (picture from official EAU22 website)

Image 6. Rezidenti Urologické kliniky v Plzni poslední den kongresu EAU22
Fig. 6. Residents from Urology department in Pilsen during the last day of EAU22 congress
Rezidenti Urologické kliniky v Plzni poslední den kongresu EAU22<br>
Fig. 6. Residents from Urology department in Pilsen during the last day of EAU22 congress


Labels
Paediatric urologist Nephrology Urology
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#