#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Existuje metabolický syndrom v dětství?


Authors: Z. Urbanová 1;  M. Šamánek 2
Authors‘ workplace: Klinika dětského a dorostového lékařství UK 1. LF, Praha přednosta prof. MUDr. J. Zeman, DrSc. 1;  Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice Motol, Praha přednosta MUDr. J. Škovránek, CSc. 2
Published in: Čes-slov Pediat 2007; 62 (6): 384-387.
Category: Current Information

Overview

V posledních letech je metabolický syndrom u dospělých velmi diskutovanou diagnostickou jednotkou. O její definici se pokoušeli odborníci jednotlivých odborných společností, jejíž problematiku definice zasahuje. Z nejednotnosti definice vyplývá i její zpochybnění, které v poslední době přinášejí některé renomované články.

Autoři podávají přehled jednotlivých definic, kriticky zhodnocují jejich rozporuplnost a poukazují na úskalí jejich použití pro dětský věk. Vzhledem k tomu, že všechny složky metabolického syndromu (zejména obezita, hypertenze a inzulinová rezistence) jsou v dětství reverzibilní, je nutné v dětském věku považovat jednotlivá onemocnění za samostatné klinické jednotky. Domníváme se, že by dětští lékaři měli název „metabolický syndrom“ přestat používat a ve světle nových poznatků zdůrazňovat význam jednotlivých přesně definovaných rizikových faktorů předčasné aterosklerózy, jejich prevenci, diagnostiku a léčbu.

Klíčová slova:
metabolický syndrom, výskyt, dětství


Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#