Výživové zvyklosti dětí mladšího školního věku ve městě Plzeň
Authors:
D. Müllerová 1; A. Aujezdská 1; L. Müller 2
Authors‘ workplace:
Ústav hygieny Lékařské fakulty, Univerzita Karlova, Plzeň
vedoucí doc. Ing. Z. Zloch, CSc.
1; Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity, Plzeň
vedoucí prof. Ing. J. Psutka, CSc.
2
Published in:
Čes-slov Pediat 2006; 61 (9): 502-505.
Category:
Original Papers
Overview
Účel studie:
Cílem šetření bylo popsat stravovací zvyklosti u dětí mladšího školního věku.
Metody:
V náhodně vybraném souboru 400 dětí ve věku 9–10 let z plzeňských základních škol byl zjišťován při respondenci 91% metodikou frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ) odhad skutečné frekvence příjmu jednotlivých potravinových skupin u plzeňských dětí. Výsledky: Ve výživových zvyklostech dětí bylo zjištěno nedostatečné zastoupení porcí zeleniny a nadbytečná frekvence příjmu sladkostí (1,9 porcí denně) a slazených limonád (1,7 porcí denně). Nevhodně často byly konzumovány také uzeniny (0,4 porce/den), minimálně naopak ryby a luštěniny (po 0,2 porcí/den). Průměrná „potravinová pyramida“ vyšetřované skupiny dětí byla tvořena 4,5 porcemi obilovin; 0,8 porce zeleniny; 2,7 porcemi ovoce; 4,5 porcemi mléka a mléčných výrobků, 1,8 porcemi masa a dalších významných zdrojů bílkovin, volné tuky pak tvořily 2,5 porcí denně.
Závěry:
Studií byl potvrzen u 9–10letých dětí trend zakládání nežádoucích stereotypů charakterizovaný zejména nižším proporcionálním obsahem zeleniny a nadbytečnou frekvencí příjmu kaloricky bohatých a nutričně chudých potravinových komodit v porovnání s doporučením zdravé výživy.
Klíčová slova:
výživa, děti mladšího školního věku, potravinová pyramida
Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescentsArticle was published in
Czech-Slovak Pediatrics
2006 Issue 9
Most read in this issue
- Primární poruchy metabolismu lipidů u dětí – naše zkušenosti
- Představuje umělá výživa kojence riziko rozvoje aterosklerózy v pozdějším věku?
- Národný cholesterolový program v detskej populácii na Slovensku, jeho prínos
- Potravinové doplňky s rybími oleji – složení mastných kyselin