#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Využití ultrazvukové denzitometrie u dětí s poruchou funkce ledvin


Authors: J. Feber 1;  J. Janda 1;  J. Kouba 2;  J. Dušek 1;  E. Šimková 1;  J. Kreisinger 1;  T. Seeman 1;  K. Vondrák 1
Authors‘ workplace: I. dětská klinika 2. LF UK, FNsP v Motole, Praha, 1přednosta doc. MUDr. J. Janda, CSc. Radiodiagnostické oddělení, Ústřední vojenská nemocnice, Praha, 2primář MUDr. P. Fencl, CSc.
Published in: Čes-slov Pediat 1999; (4): 227-230.
Category:

Overview

Kostní nemoc (KN) je poměrně častým nálezem u pacientů s chronickou renální insuficiencí (CHRI). Časnádiagnóza a adekvátní léčba KN může předejít těžkým kostním deformitám, které se mohou vyvinout v pokročilémstadiu CHRI. Klasický rentgenový snímek odhalí poruchu kostní denzity (KD) a kostní struktury až v pokročilémstadiu nemoci. Proto byly v poslední době k měření KD a kostní struktury vyvinuty nové metody: rentgenovádenzitometrie (DEXA) a ultrazvuková denzitometrie (UD). Vyšetřili jsme celkem 45 pacientů ve věku 14,9 ± 4,1let s různým stupněm CHRI, všichni pacienti byli paralelně vyšetřeni pomocí DEXA a UD. KD byla významněnižší u pacientů v preterminálním stadiu CHRI, pacientů na dialýze, ale i u pacientů po transplantaci ledviny vesrovnání s normální dětskou populací. Byla nalezena významná korelace mezi ultrazvukovým parametrem BUA(broadband ultrasound attenuation) a KD patní kosti stanovenou pomocí DEXA (r = 0,69, p = 0,001), stejně jakos obsahem kostní tkáně (BMC) patní kosti (r = 0,66, p = 0,01). BUA poskytuje rovněž poměrně dobrý odhadcelotělové kostní denzity (r = 0,60) a obsahu kostní tkáně v organismu (r = 0,67). Nebyla nalezena korelace meziUD a DEXA, pokud jsou hodnoty vyšetření vyjádřeny ve standardních směrodatných odchylkách.Závěr: Pacienti v preterminálním stadiu chronické renální insuficience, pacienti na dialýze a pacienti potransplantaci ledvin mají sníženou kostní denzitu. Parametry ultrazvukové denzitometrie poměrně dobře korelujís kostní denzitou patní kosti a celotělovým obsahem kostní tkáně měřeným pomocí rentgenové denzitometrie.Ultrazvuková denzitometrie představuje rychlou a jednoduchou neinvazivní metodu k odhadu kvantity a kvalitykostní tkáně.

Klíčová slova:
kostní nemoc, chronická renální insuficience, ultrazvuková denzitometrie, rentgenová denzito-metrie DEXA

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Neonatology Paediatrics General practitioner for children and adolescents
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#