#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vztah mezi hladinami toxických polychlorovaných bifenylů v krvi a ve folikulární tekutině sterilních žen


Authors: P. Drbohlav 1;  S. Jirsová 1;  J. Mašata 1;  L. Jech 2;  V. Bencko 3;  M. Omelka 4;  J. Zvárová 4
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 1;  AXYS Varilab s. r. o., Vrané nad Vltavou, vedoucí laboratoře RNDr. L. Jech, CSc. 2;  Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha, přednosta prof. MUDr. V. Bencko, DrSc. 3;  Euromise centrum, Karlova univerzita a Akademie věd, Praha, ředitelka prof. RNDr. J. Zvárová, DrSc. 4
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(5): 377-383
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Cílem studie bylo prokázat přítomnost toxických polychlorovaných bifenylů v krvi a ve folikulární tekutině žen zařazených do programu IVF+ET a určit hladiny jednotlivých kongenerů. Prokázat, zda se toxické bifenyly nekumulují ve folikulární tekutině.

Typ studie:
Pilotní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF a VFN, Praha, AXYS Varilab s.r.o.,

Vrané nad Vltavou, Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha, Euromise Centrum, Karlova Univerzita a Akademie věd, Praha.

Metodika:
Hladiny toxických polychlorovaných bifenylů byly stanoveny v krvi a folikulární tekutině 30 žen zařazených do programu IVF+ET. Folikulární tekutina byla odebrána transvaginálně pod ultrazvukovou kontrolou. Před úvodem do anestezie byl odebrán vzorek venózní krve. Folikulární tekutina a krev byly zamraženy a předány do laboratoře. Vzorky byly zpracovány metodou vysokorozlišující hmotnostní spektrometrie a plynové chromatografie. Analytická metoda zachycovala všechny existující kongenery PCB s 3 až 7 atomy chloru.

Výsledky:
Vyšetřeny byly hladiny PCB 77, 81, 105, 114, 118+123, 126, 156, 157, 167, 169, 189. Hladiny toxických bifenylů byly stanoveny v ng na gram tuku navážky. Hladiny se pohybovaly od nedetekovatelných hladin až do 400 ng/g tuku navážky. Statistické vyhodnocení bylo provedeno t testem a Wilcoxonovým testem. Všechny bifenyly (kromě PCB 126) jsou více zastoupeny ve folikulární tekutině.

Závěr:
PCB jsou přítomny v krvi i ve folikulární tekutině neplodných pacientek zařazených do programu IVF+ET. Většina stanovovaných xenobiotik se kumuluje ve folikulární tekutině. V dalším sledování bude analyzován vliv těchto látek na úspěšnost programu IVF+ET.

Klíčová slova:
IVF+ET, polychlorované bifenyly, kongenery, xenobiotika


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 5

2005 Issue 5

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#