#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se liší hladiny polychlorovaných bifenylů ve folikulární tekutině u jednotlivých typů sterilit?


Authors: S. Jirsová 1;  J. Mašata 1;  P. Drbohlav 1;  J. Pavelková 1;  L. Jech 2;  M. Omelka 3;  J. Zvárová 3
Authors‘ workplace: Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. A. Martan, DrSc. 1;  AXYS Varilab, s. r. o., Vrané nad Vltavou, vedoucí laboratoře RNDr. L. Jech, CSc. 2;  Euromise Centrum, Univerzita Karlova a Akademie věd ČR, Praha, ředitel prof. RNDr. J. Zvárová, DrSc. 3
Published in: Ceska Gynekol 2005; 70(4): 262-268
Category: Original Article

Overview

Cíl práce:
Cílem studie bylo porovnat hladiny polychlorovaných bifenylů (PCB) ve folikulární tekutině u neplodných žen rozdělených podle indikace k zařazení do programu IVF + ET.

Typ studie:
Pilotní studie.

Název a sídlo pracoviště:
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, AXYS Varilab s.r.o., Vrané nad Vltavou, Praha, Euromise Centrum, Karlova Univerzita a Akademie věd, Praha.

Metodika:
V pilotní studii bylo vyšetřeno 100 neplodných žen zařazených do programu IVF + ET. Po odběru oocytů byla folikulární tekutina zamražena a předána do laboratoře. Následně byly stanoveny hladiny PCB. Hladiny PCB byly porovnávány u jednotlivých skupin neplodných žen (anovulace, tubární faktor, idiopatická sterilita, endometrióza). Kontrolní skupinu tvořily ženy, kde příčina neplodnosti je na straně muže.

Výsledky:
U pacientek s endometriózou byla zvýšena koncentrace PCB 114, 153, 156, 157, 180 a 189 v porovnání s jinými indikacemi i s kontrolní skupinou. Hladiny bifenylů byly stanoveny v ng na gram tuku navážky.

Závěr:
Zvýšená hladina PCB 114, 153, 156, 157, 180, 189 u pacientek s endometriózou může být jedním z mnoha faktorů podílejících se na vzniku tohoto onemocnění.

Klíčová slova:
IVF + ET, polychlorované bifenyly, endometrióza, xenobiotika


Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology

Issue 4

2005 Issue 4

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#