#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRAŽSKÉ DENTÁLNÍ DNY OPĚT SPOLEČNĚ S PRAGODENTEM 2023


Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 123, 2023, 2, s. 30
Category: Information

Letošní 26. ročník mezinárodního kongresu Pražské dentální dny (PDD), který pořádá Česká stomatologická komora, se uskuteční v termínu 13.-14. října 2023. Bude se konat společně s veletrhem Pragodent 2023 v PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech, jak vyplývá z dohody mezi ČSK a PVA o pořádání společné akce vždy jednou za dva roky.

ODBORNÝ PROGRAM PDD: JEDNO TĚLO – JEDNA MEDICÍNA

Při hledání hlavního tématu pro letošní rok nás inspirovaly dvě věci. Za prvé výstupy mezioborové pracovní skupiny pro dentální fokusy a za druhé již delší čas klíčící pocit, že se nám chápání stomatologie a zubního lékařství stále více posouvá od medicíny k více či méně obtížnému řemeslu. Na drtivé většině vzdělávacích akcí včetně PDD účastníci poslouchají přednášky, jak udělat úsměv krásnější, jak nejlépe zuby rekonstruovat a zachovat jejich funkci a estetiku. Často se přitom možná zapomíná, že řada pacientů k nám přichází se spoustou jiných neduhů a nemocí a že stejně důležité jako dokonale řemeslně odvedený výkon je i to, aby pacient návštěvu u nás „přežil“ bez újmy na celkovém zdraví.

Proto jsme jako motto letošního kongresu zvolili heslo Jedno tělo – jedna medicína.

Do hlavního programu jsme se snažili vybrat ty nejdůležitější styčné plochy stomatologie a všeobecné medicíny tak, aby vybraní přednášející přinesli aktuální upgrade informací z oblastí medicíny, s nimiž se v našich ordinacích setkáváme nejčastěji.

V první řadě to bude série přednášek týkající se oborů, které se podílely na přípravě doporučení při řešení problematiky fokálních infekcí: kardiochirurgie (doc. Petr Němec), ortopedie (MUDr. Vladislav Barták), ORL (MUDr. Richard Salzman), parodontologie (MUDr. Ladislav Korábek) a endodoncie (doc. Luděk Peřinka).

Další bloky budou věnovány antikoagulační a antiagregační léčbě, stále rozšířenější antiresorpční terapii a problematice pacientů s diabetem. Každý blok bude obsahovat část přednášenou odborníkem na danou problematiku ze všeobecné medicíny a část stomatologickou, která by měla přinést praktické informace pro každodenní praxi. Z celé řady přednášejících si dovolím zmínit prof. Štěpána Svačinu (diabetologie), prof. Samuela Vokurku (onkologie), doc. Václava Vyskočila (osteologie) a velmi zajímavého zahraničního hosta Assoc. prof. Dr. Stevena P. Engebretsona z USA, který vystoupí v diabetologickém bloku a bude hovořit o vlivu diabetu na parodont. V rámci pedostomatologického bloku vystoupí prof. Petr Štourač (anesteziologie) k problematice sedací a premedikací u dětských pacientů. Samozřejmě by se dalo najít mnoho dalších styčných bodů mezi dutinou ústní a všeobecnou medicínou, ale více témat se do programu prostě nevešlo.

Tradicí PDD je samozřejmě vystoupení zajímavého zahraničního přednášejícího. Kromě prof. Engebretsona přijal pozvání také Dr. Lutz Laurisch z Německa, který bude hovořit na téma Diagnostika slin v zubní praxi.

V dalších dvou sálech bude paralelně probíhat tradiční stomatologický program s plejádou přednášejících z domácích klinických pracovišť i z terénních praxí. Velkou radost přineslo rozšíření skupiny pedostomatologických přednášejících o kolegyně z privátních praxí se zaměřením na dětskou klientelu. Zajímavé přednášky na PDD 2023 jistě najdou i další členové dentálního týmu, zejména dentální hygienistky a sestry.

SPOLEČENSKÝ PROGRAM

Neméně důležitou součástí kongresu je společenský program. Hlavní událostí bude dentální párty s koncertem v pátek 13. 10. večer v prostorách letňanského výstaviště. Těšit se můžete na kapelu MIRAI a poté na Parolet a YesBlues.

MUDr. Jan Šváb

člen představenstva ČSK a odborného výboru PDD 2023


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#