#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ČASOPIS ČSPZL: NOVÝ WEB A REDAKČNÍ SYSTÉM


Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 123, 2023, 1, s. 18
Category: Information

Z činnosti redakce časopisu ČSPZL v roce 2022

Na zasedání redakční rady časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství (ČSPZL), která se konala dne 3. 2. 2023, zazněly informace o činnosti redakce ČSPZL a o tom, kam se časopis za uplynulý rok dále posunul.

Přehled článků

Do roku 2022 vstupoval časopis Česká stomatologie a praktické zubní lékařství se třemi články přijatými k publikaci čekajícími na vydání a dalšími třemi rukopisy v různé fázi recenzního řízení. V průběhu roku redakce obdržela celkem 19 rukopisů, ve všech případech bylo zahájeno recenzní řízení. Dokončeno bylo recenzní řízení 16 rukopisů (tří obdržených v roce 2021 a 13 obdržených v roce 2022), z nichž bylo pět rukopisů zamítnuto (31,25 %) a 11 rukopisů přijato k publikaci.

Ve čtyřech číslech ročníku 2022 bylo publikováno celkem 11 odborných článků (tři přijaté v roce 2021 a osm přijatých v roce 2022). Na konci roku redakce časopisu disponovala třemi přijatými články čekajícími na publikaci a šesti rukopisy v různé fázi recenzního řízení.

Připomeňme, že recenzní řízení je dvojitě zaslepené, tedy autoři neznají identitu recenzentů a recenzenti (zpravidla dva) neznají identitu autorů. Jako recenzenti jsou oslovováni odborníci v dané oblasti s titulem alespoň Ph.D. (či CSc.), kteří pracují na jiném pracovišti než všichni členové autorského kolektivu.

Z 11 publikovaných odborných článků se jednalo o čtyři původní práce, šest přehledových článků a jedno praktické sdělení. Dále časopis otiskl 18 článků z kategorie ostatní zahrnujících sborníky abstrakt odborných konferencí, recenze knih, personálie, informace o odborných akcích a provozní informace.

Web cspzl.dent.cz

V březnu 2022 jsme zahájili ostrý provoz redakčního systému Actavia (Solen Software, s. r. o., Olomouc), jehož součástí je i webová stránka časopisu cspzl.dent.cz (obr. 1). Na ní jsou zveřejněny informace o časopisu a archiv článků od roku 1998. V provozu však i nadále zůstává stránka časopisu na webu www.prolekare.cz.

Image 1. Homepage nového webu časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství na adrese cspzl.dent.cz
Homepage nového webu časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství na adrese
cspzl.dent.cz

Odborným editorem nového webu cspzl.dent.cz se stal MDDr. Antonín Tichý, Ph.D., Jeho úkolem je zejména vkládání nově vydaných čísel časopisu a jednotlivých článků na náš web a rovněž úpravy tohoto webu.

Redakční systém

Redakční systém na cspzl.dent.cz umožňuje kompletní vedení recenzního řízení rukopisů od vložení autory, přes přidělení zpracování posudků recenzentům, vložení posudků recenzenty, rozhodnutí o rukopisu a případná další kola recenzí, až po přijetí článku, provedení jazykových korektur a redakčních úprav a přípravu k sazbě. Veškerá tato agenda je zaznamenávána a archivována pro případné budoucí potřeby.

Implementace redakčního systému je významným krokem přispívajícím k transparentnosti recenzních řízení, zastupitelnosti editorů i plnění požadavků pro plánovaný budoucí vstup do databáze Scopus. Z výše zmíněných 22 recenzních řízení vedených v roce 2022 jich 10 proběhlo ještě tradiční formou e-mailové komunikace a 12 již v redakčním systému, poprvé u rukopisu obdrženého 30. 3. 2022.

Online předplatné

Dalším vylepšením je změna způsobu objednávání předplatného, nově pomocí elektronického formuláře na webu Komory www.dent.cz (Vzdělávání / Časopisy). Formulář umožňuje zvolit kategorii předplatitele (člen ČSK / student ZL / ostatní). Je-li člen ČSK již přihlášen do svého profilu na www.dent.cz, vyplní se mu formulář automaticky. Cena předplatného v roce 2023 je 350 Kč pro členy ČSK a studenty zubního lékařství a 700 Kč pro firmy, instituce a ostatní osoby.

MUDr. Martin Kapitán, Ph.D.

šéfredaktor


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#