#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinek mléka a fluoridovaného mléka na kaz zubního kořene v podmínkách in vitro


: R. Ivančaková;  J. D. Harless;  M. M. Hogan;  J. S. Wefel
: Dows Institute for Dental Research, College of Dentistry ;  University of Iowa, USA ;  Stomatologická klinika LF UK a FN, Hradec Králové přednostka doc. MUDr. V. Hubková, CSc.
: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 107, 2007, 3, s. 70-76

Karioprotektivní účinek mléka a fluoridovaného mléka na zubní sklovinu je dostatečně znám. Existuje však velmi málo informací o tom, zda mléko či fluoridované mléko má podobný efekt na tkáně zubního kořene. Cílem této studie bylo porovnat účinek obyčejného mléka a fluoridovaného mléka na kaz na povrchu zubního kořene. Nejprve byly experimentálně vytvořeny arteficiální kariézní kořenové léze, které byly nařezány a následně hodnoceny pomocí mikroskopie v polarizovaném světle (PLM) a mikroradiografie (MRG). Potom byly jednotlivé řezy pokryty acidorezistentním lakem, kromě vlastní léze, a rozděleny do skupin. Vzorky byly vystaveny působení 2% obyčejného a fluoridovaného mléka na dobu 40 hodin. Po této době byly léze identickým způsobem hodnoceny znovu. Byla měřena jejich hloubka a charakter a výsledky byly porovnány pomocí nepárového t-testu. Obě evaluační metody prokázaly redukci hloubky léze (pro mléko i fluoridované mléko), přičemž statisticky významně větší redukce hloubky byla zaznamenána u fluoridovaného mléka (p<0,05). Na základě těchto výsledků lze předpokládat, že fluoridované mléko by mohlo mít pozitivní efekt na remineralizaci kazu na povrchu zubního kořene.

Klíčová slova:
fluoridy – mléko – kaz kořene – remineralizace


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#