#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výživa u onkologicky nemocných II. Praktická doporučení a postupy ve výživě onkologicky nemocných


Authors: Z. Wilhelm
Authors‘ workplace: Fyziologický ústav LF MU, Brno
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 106, 2006, 6, s. 115-117
Category:

Overview

Onkologické onemocnění výrazně mění metabolické děje, které jsou, v porovnání s fyziologickými, méně efektivní. Jinými slovy řečeno, výsledkem změněného metabolismu je nižší zisk vysokoenergetických substrátů, například ATP. Tento energetický deficit se pokoušíme nahradit. Současně se substitucí tolik potřebných substrátů se současně setkáváme s řadou nepříznivých faktorů, které nejenom snižují a mění chuť k jídlu, ale také zvyšují averzi k některým jídlům, zhoršují žvýkání i polykání přijímané stravy. Samotná léčba onkologického onemocnění výše zmíněné negativa ještě násobí.

Klíčová slova:
malnutrice – ztráta hmotnosti – komplikace výživy


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#