Výživa u onkologicky nemocných II. Praktická doporučení a postupy ve výživě onkologicky nemocných
Authors:
Z. Wilhelm
Authors‘ workplace:
Fyziologický ústav LF MU, Brno
Published in:
Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 106, 2006, 6, s. 115-117
Category:
Overview
Onkologické onemocnění výrazně mění metabolické děje, které jsou, v porovnání s fyziologickými, méně efektivní. Jinými slovy řečeno, výsledkem změněného metabolismu je nižší zisk vysokoenergetických substrátů, například ATP. Tento energetický deficit se pokoušíme nahradit. Současně se substitucí tolik potřebných substrátů se současně setkáváme s řadou nepříznivých faktorů, které nejenom snižují a mění chuť k jídlu, ale také zvyšují averzi k některým jídlům, zhoršují žvýkání i polykání přijímané stravy. Samotná léčba onkologického onemocnění výše zmíněné negativa ještě násobí.
Klíčová slova:
malnutrice – ztráta hmotnosti – komplikace výživy
Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicineArticle was published in
Czech Dental Journal
2006 Issue 6
Most read in this issue
- Inflamatorní myofibroblastický tumor
- Distrakční cvičení – nová metoda konzervativní léčby anteriorní dislokace temporomandibulárního kloubního disku
- Náš příspěvek k semipermanentnímu dlahování
- Pozdní ortodonticko protetická léčba tremat s využitím Delairovy masky