Tekutý zázvorový extrakt: technologie výroby a hodnocení jakosti
Authors:
R. Masteiková; R. Bernatonienė 1; A. Savickas 2; Z. Chalupová; J. Bernatonienė 2
Authors‘ workplace:
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
; Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutické chemie a farmakognozie
1; Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra technologie léků a sociální farmacie
2
Published in:
Čes. slov. Farm., 2006; 55, 268-271
Category:
Original Articles
Overview
Cílem práce bylo vypracovat technologii výroby tekutého zázvorového extraktu a rovněž vybrat a ověřit metody hodnocení jakosti hotového přípravku. Na základě experimentu bylo zjištěno, že vhodným vyluhovadlem je ethanol 70%. Optimální podmínky pro vznik kvalitního extraktu se vytvoří, když je použita droga rozdrobněná na částice procházející sítem o velikosti otvorů 4000 μm, jako extrakční metoda slouží reperkolace s rozdělením vsádky drogy v poměru 5:3:2 a kapalina z perkolátoru vytéká rychlostí 0,2 ml/min/100 g drogy. Přítomnost aminokyselin, sacharidů, glykosidů, redukujících látek, fenolických sloučenin a alkaloidů v hotovém extraktu byla prokázána pomocí barevných nebo srážecích reakcí. Pro důkaz gingerolů a šogaolů byla použita metoda tenkovrstvé chromatografie. Kvantitativně byly stanoveny zbytek po odpaření, koncentrace ethanolu a množství silic.
Klíčová slova:
Zingiber officinale – tekutý extrakt – technologie – hodnocení
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2006 Issue 6
Most read in this issue
- Tekutý zázvorový extrakt: technologie výroby a hodnocení jakosti
- Studium farmacie v České republice
- Měření adhezivních vlastností polymerů in vitro
- Potenciometrické stanovenie disociačných konštánt alkylesterov kyseliny 2-, 3-, 4-{2-hydroxy-3-[(4- -difenylmetyl)piperazin-1-yl]propoxy}fenylkarbámovej, potenciálnych blokátorov ß-adrenergných receptorov nerozpustných vo vode