Tekutý zázvorový extrakt: technologie výroby a hodnocení jakosti
:
R. Masteiková; R. Bernatonienė 1; A. Savickas 2; Z. Chalupová; J. Bernatonienė 2
:
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků
; Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutické chemie a farmakognozie
1; Kaunasská univerzita medicíny Litva, Farmaceutická fakulta, Katedra technologie léků a sociální farmacie
2
:
Čes. slov. Farm., 2006; 55, 268-271
:
Original Articles
Cílem práce bylo vypracovat technologii výroby tekutého zázvorového extraktu a rovněž vybrat a ověřit metody hodnocení jakosti hotového přípravku. Na základě experimentu bylo zjištěno, že vhodným vyluhovadlem je ethanol 70%. Optimální podmínky pro vznik kvalitního extraktu se vytvoří, když je použita droga rozdrobněná na částice procházející sítem o velikosti otvorů 4000 μm, jako extrakční metoda slouží reperkolace s rozdělením vsádky drogy v poměru 5:3:2 a kapalina z perkolátoru vytéká rychlostí 0,2 ml/min/100 g drogy. Přítomnost aminokyselin, sacharidů, glykosidů, redukujících látek, fenolických sloučenin a alkaloidů v hotovém extraktu byla prokázána pomocí barevných nebo srážecích reakcí. Pro důkaz gingerolů a šogaolů byla použita metoda tenkovrstvé chromatografie. Kvantitativně byly stanoveny zbytek po odpaření, koncentrace ethanolu a množství silic.
Klíčová slova:
Zingiber officinale – tekutý extrakt – technologie – hodnocení
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2006 Issue 6
Most read in this issue
- Liquid Ginger Extract: Technology of Production and Quality Evaluation
- University Courses in Pharmacy in the Czech Republic
- Measurement of Adhesive Properties of Polymers in vitro
- Potentiometric Determination of Aqueous Dissociation Constants of 2-,3-,4-{3-(4-Benzhydryl-piperazine- -1-yl)-2-hydroxy-propoxy}-phenylcarbamic Acid Alkylesters, Water Insoluble Potential Blockers of ß-Adrenergic Receptors