VLIV KYSELINY JASMINOVE NA PRODUKCI FLAVONOIDU KULTUROU JEHLICE ROLNI - ONONIS ARVENSIS L. IN VITRO
Authors:
L. Tůmová; L. Zápalková
Authors‘ workplace:
Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty University Karlovy, Hradec Králové
Published in:
Čes. slov. Farm., 2002; , 96-98
Category:
Overview
Byl zjištován vliv kyseliny jasmínové ve třech různých koncentracích (1000 mg/1; 10 mg/1 a 0,1 mg/1) na tvorbu flavonoidů v kultuře jehlice rolní - Ononis arvensis L. in nitro. Testované koncentrace kyseliny jasmínové byly aplikovány ke kalusové a suspenzní kultuře Ononis arvensis 4. týden růstu kultury a elicitace probíhala 12; 24; 48; 72 a 168 hodin. Statisticky významný nárůst obsahu flavonoidů byl zjištěn u všech aplikovaných roztoků kyseliny jasmínové po 12 hodinách elicitace, s výjimkou koncentrace c2 (10 mg/1) u suspenzní kultury. Nejvyšším výtěžkem bylo 55% zvýšení obsahu flavonoidů po elicitace kyselinou jasmínovou v koncentraci - ci (1000 mg/1) u kalusové kultury.
Klíčová slova:
Ononis arvensis - fiavonoidy - kyselina jasmínová - elicitace
Labels
Pharmacy Clinical pharmacologyArticle was published in
Czech and Slovak Pharmacy
2002 Issue 2
Most read in this issue
- ACE INHIBÍTOR KAPTOPRIL VO SVETLE NOVŠÍCH KLINICKÝCH ŠTÚDIÍ
- INHIBÍTORY 5-LIPOXYGENÁZY
- ÚČINKY PREPARÁTU CONSUPRENU, CARVEDILOLU A BL-443 NA TKÁŇOVĚ SLOŽENILAKTÁTDEHYDROGENASY U POTKANU S CYKLOSPORINOVOU NEFROPATII
- VALIDÁCIA HPLC METÓDY PRE STANOVENIE DIOXOPROMETAZÍNU A FENYLEFRÍNUV OČNEJ INSTILÁCII