#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VLIV KYSELINY JASMINOVE NA PRODUKCI FLAVONOIDU KULTUROU JEHLICE ROLNI - ONONIS ARVENSIS L. IN VITRO


The Effect of Jasminic Acid on the Production of Flavonoids by the Culture Ononis arvensis L, in vitro

The present paper examined the effect of jasminic acid in three different concentrations (1000 mg/1; 10 mg/1, and 0.1 mg/1) on the formation of fiavonoids in the culture Ononis arvensis L. in nitro. The tested concentrations of jasminic acid esere applied to the callus and suspension cultures of Ononis arvensis L. in the 4th week of culture growth and elicitation took place for 12; 24; 48; 72, and 168 hours. A statistically significant increase in the content of fiavonoids was found in all administered solutions of jasminic acid after 12 hours of elicitation, excepting the concentration c2 (10 mg/1) in the suspension culture. The highest yield was a 55% increase in the content of fiavonoids after elicitation with jasminic acid in the concentration ci (1000 mg/1) in the callus culture.

Key words:
Ononnis arvensis - fiavonoids - jasminic acid - elicitation


Autoři: L. Tůmová;  L. Zápalková
Působiště autorů: Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty University Karlovy, Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2002; , 96-98
Kategorie: Články

Souhrn

Byl zjištován vliv kyseliny jasmínové ve třech různých koncentracích (1000 mg/1; 10 mg/1 a 0,1 mg/1) na tvorbu flavonoidů v kultuře jehlice rolní - Ononis arvensis L. in nitro. Testované koncentrace kyseliny jasmínové byly aplikovány ke kalusové a suspenzní kultuře Ononis arvensis 4. týden růstu kultury a elicitace probíhala 12; 24; 48; 72 a 168 hodin. Statisticky významný nárůst obsahu flavonoidů byl zjištěn u všech aplikovaných roztoků kyseliny jasmínové po 12 hodinách elicitace, s výjimkou koncentrace c2 (10 mg/1) u suspenzní kultury. Nejvyšším výtěžkem bylo 55% zvýšení obsahu flavonoidů po elicitace kyselinou jasmínovou v koncentraci - ci (1000 mg/1) u kalusové kultury.

Klíčová slova:
Ononis arvensis - fiavonoidy - kyselina jasmínová - elicitace

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie


2002 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

plice
INSIGHTS from European Respiratory Congress
nový kurz

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Svět praktické medicíny 3/2024 (znalostní test z časopisu)

Kardiologické projevy hypereozinofilií
Autoři: prof. MUDr. Petr Němec, Ph.D.

Střevní příprava před kolonoskopií
Autoři: MUDr. Klára Kmochová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#