#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Časná resuscitace septického šoku na různé úrovně arteriálního tlaku


: P. Suk 1;  J. Hruda 1;  X. Leverve 2;  V. Šrámek 1
: Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně 1;  LBFA-INSERM E221, Université J. Fourier, Grenoble, France 2
: Anest. intenziv. Med., 18, 2007, č. 3, s. 150-156
: Intensive Care Medicine - Original Paper

Cíl studie:
Optimální cílový tlak (MAP) pro resuscitaci septického šoku je předmětem diskusí. Cílem studie je zhodnotit účinek různých hodnot MAP na perfuzi/funkci splanchnických orgánů a metabolismus laktátu.

Typ studie:
Prospektivní randomizovaná klinická studie.

Název a sídlo pracoviště:
Anesteziologicko-resuscitační klinika, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Materiál a metody:
Pacienti v prvních 6 hodinách septického šoku byli rozděleni na 65 (G65) nebo 85 (G85) mm Hg MAP, který byl udržován infuzí tekutin a noradrenalinu. První skupina měření proběhla do 2 hodin od rozdělení (T1), kontrola za 6 hodin (T2). Metabolismus laktátu byl hodnocen pomocí exogenního laktátového testu (podáno 2,5 ml/kg 11,2% laktátu sodného). Byly sledovány tyto parametry: srdeční index (CI), SvO₂, gastrická tonometrie (pCO₂gap), clearance ICG (ICG-PDR) a kreatininová clearance, produkce a clearance laktátu. Data jsou uvedena jako medián (rozsah) a hodnocena odpovídajícími neparametrickými testy.

Výsledky:
Do studie bylo zařazeno 16 pacientů – 8 v G65 a 8 v G85. Nebyl rozdíl v APACHE II a SOFA, pacienti v G65 byli vyššího věku než G85 (p = 0,065). Nebyly pozorovány rozdíly v dávce noradrenalinu, množství podaných tekutin, ani v hodnotách CI a SvO₂ mezi skupinami během celé studie. Hodnoty pCO₂gap, ICG-PDR a kreatininové clearance se nelišily mezi skupinami v časech T1 ani T2. Nebyly zaznamenány rozdíly v produkci ani eleminaci laktátu, ale pacienti v G65 měli sklon ke zvýšení obratu laktátu mezi T1 a T2.

Závěr:
Resuscitace nemocných v septickém šoku na dvě rozdílné hodnoty MAP (65 a 85 mm Hg) neovlivňuje parametry globální hemodynamiky, lokální perfuze a/nebo funkce orgánů ani metabolismus laktátu.

Klíčová slova:
septický šok – noradrenalin – perfuzní tlak – laktát, hemodynamika


Labels
Anaesthesiology, Resuscitation and Inten Intensive Care Medicine
Topics Journals
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#