Pekařské profesionální astma
Occupational Asthma in Bakers
The authors present summary of main allergens in bakery environment. They point out the diagnostic pitfalls of this most frequentoccupational asthma and they elaborate on their own experience with clarification of the causal relation between respiratoryseverity and working environment.
Key words:
occupational asthma, allergens in bakery, diagnosis
Autoři:
Z. Hajduková; I. Macháček
Působiště autorů:
Klinika chorob z povolání FNsP, Ostrava-Poruba, vedoucí pracoviště MUDr. Zdeňka Hajduková
Vyšlo v časopise:
Pracov. Lék., , 2003, No. 4, s. 159-162.
Kategorie:
Články
Souhrn
Autoři podávají přehled hlavních alergenů v pekařském prostředí. Upozorňují na diagnostická úskalí této nejčastější formyprofesionálního astmatu a rozvádějí vlastní zkušenosti s objasňováním kauzálního vztahu dechových potíží s pracovním prostředím.
Klíčová slova:
profesionální astma, alergeny v pekárnách, diagnostika
Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařstvíČlánek vyšel v časopise
Pracovní lékařství
2003 Číslo 4
- Parazitičtí červi v terapii Crohnovy choroby a dalších zánětlivých autoimunitních onemocnění
- V ČR chybí specializovaná péče o pacienty s nervosvalovým onemocněním
Nejčtenější v tomto čísle
- Pekařské profesionální astma
- Otravy olovem – historické aspekty
- Některé aspekty posuzování nemocí z povolání prezentované na příkladuhodnocení onemocnění z vibrací
- Koncepce oboru NEMOCI Z POVOLÁNÍ