Vliv auxinů na růst kalusové kultury Bellis perennis L. a produkci flavonoidů
Effect of Auxins on the Growth of the Callus Culture of Bellis perennis L. and the Production of Flavonoids
The paper examines the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid,a -naphthylacetic acid, b-indolylaceticacid) in three concentrations (0.1; 1 and 10 mg/l) on the growth of the callus culture ofBellis perennis L. and the production of flavonoids. The best proliferation of the cultureand at the same time the highest content of flavonoids was achieved with2,4-dichlorophenoxyacetic acid in concentrations of 0.1 and 1 mg/l, with b-indolylacetic acid in a concentration of 0.1 mg/l, and with a-naphthylacetic acid in a concentration of 1 mg/l.
Key words:
Bellis perennis L. – cellus culture – growth – production of flavonoids – auxins
Autoři:
T. Siatka
Působiště autorů:
Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, Hradec Králové
Vyšlo v časopise:
Čes. slov. Farm., 1998; , 273-275
Kategorie:
Články
Souhrn
Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina a-naftyloctová, kyselina b-indolyloctová)ve třech koncentracích (0,1; 1 a 10 mg/l) na růst kalusové kultury Bellis perennis L.a produkci flavonoidů. Nejlepší proliferace kultury a současně nejvyššího obsahuflavo- noidů bylo dosaženo s kyselinou 2,4-dichlorfenoxyoctovou v koncentraci 0,1 a 1mg/l, s kyselinou b-indolyloctovou v koncentraci 0,1 mg/l a skyselinou a-naftyloctovou v koncentraci 1 mg/l.
Klíčová slova:
Bellis perennis L. – kalusová kultura – růst – produkce flavonoidů – auxiny
Štítky
Farmacie FarmakologieČlánek vyšel v časopise
Česká a slovenská farmacie
1998 Číslo 6
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Budou nanoléčiva lépe cílit na některé onkologické nemoci?
Nejčtenější v tomto čísle
- Obsahové látky Iresine herbstii
- Je současné označení a vymezení základních farmaceutických kategorií správné?
- Poznatky o postantibiotickom účinku antimikróbnych látok
- Vliv auxinů na růst kalusové kultury Bellis perennis L. a produkci flavonoidů