#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální možnosti terapie intersticiálních plicních procesů

29. 8. 2022

Intersticiální plicní procesy (IPP) představují heterogenní skupinu onemocnění charakterizovaných zánětlivými či fibrózními změnami plicního parenchymu. Zjednodušeně je můžeme rozdělit na zánětlivé a fibrotické, přičemž zánětlivé IPP často progredují do fibrotického stadia. Intersticiální plicní procesy jsou navíc spojené s vysokou morbiditou a časnou mortalitou. V následujícím textu stručně shrnujeme aktuální doporučení týkající se terapie těchto chorob.

Imunosupresivní terapie

Imunosupresivní terapie se využívá převážně k léčbě zánětlivých intersticiálních plicních procesů.

Lékem první volby bývají (nejen) pro svůj relativně rychlý nástup účinku kortikosteroidy (KS). Existuje však jen málo randomizovaných dvojitě zaslepených studií dokazujících jejich účinnost u pacientů s IPP. Nejvíce užívaným je bezesporu prednison. Dle retrospektivních studií je užívání KS spojené se zlepšením plicních funkcí a prodloužením přežití pacientů s nespecifickou intersticiální pneumonitidou a kryptogenní organizující pneumonií.

K dispozici nejsou ani randomizované studie hodnotící účinnost azathioprinu v léčbě IPP. Jeho užívání by však mohlo zlepšit plicní funkce u pacientů se systémovou sklerodermií (SSc), exogenní alergickou alveolitidou (EAA) a dermatomyozitidou.

Cyklofosfamid může být podáván buď intravenózně, nebo – s vyšším rizikem stran urotelové toxicity – perorálně. V prospektivní placebem kontrolované studii bylo u pacientů se SSc při podávání cyklofosfamidu pozorováno zpomalení poklesu plicních funkcí. Z hlediska dlouhodobého přežití však nebyl efekt užívání cyklofosfamidu prokázán. Přínos cyklofosfamidu byl zjištěn i u IPP spojených se zánětlivými myopatiemi. Naopak neexistují dostatečné důkazy o účinnosti cyklofosfamidu u pacientů s EEA či intersticiálním plicním postižením při revmatoidní artritidě.

Mykofenolát mofetil vykazoval v klinických studiích u pacientů se SSc podobné účinky jako cyklofosfamid. Jeho užívání bylo spojené s menším počtem hlášených nežádoucích příhod. Dle retrospektivních studií může mykofenolát stabilizovat či zlepšit plicní funkce u pacientů s EAA nebo systémovým onemocněním pojiva.

Rituximab (anti-CD20 humanizovaná monoklonální protilátka) dle nekontrolovaných studií zlepšuje plicní funkce u pacientů se SSc, zánětlivými myopatiemi i EAA. Nutné je však v budoucnu zrealizovat studie randomizované.

Na základě pozitivních výsledků randomizovaných dvojitě zaslepených placebem kontrolovaných studií s tocilizumabem (humanizovanou monoklonální protilátkou proti interleukinu IL-6) bylo toto léčivo v USA schváleno k léčbě intersticiálního plicního postižení při sklerodermii.

Dále se testuje účinnost (mimo jiné) leflunomidu, abataceptu, takrolimu, intravenózních imunoglobulinů či methotrexátu.  

Antifibrotická terapie

Ke zpomalení progrese fibrózy definované poklesem plicních funkcí u pacientů s idiopatickou plicní fibrózou jsou dnes indikovaná dvě léčiva – pirfenidon a nintedanib. Snižují mortalitu a oddalují první akutní exacerbaci u pacientů i v pokročilém stadiu postižení plicního intersticia. Zatím však nebyl prokázán aditivní účinek těchto dvou léčiv.

Mohou se uplatnit také v léčbě pacientů s fenotypem progresivního fibrotizujícího IPP, kdy dochází ke zhoršování plicních funkcí i při adekvátní terapii daného zánětlivého IPP.

Léčba komorbidit

Možnosti léčby komorbidit u pacientů s IPP zatím zůstávají stále otevřené. Výsledky studií stran užívání antacid jakožto prevence gastroezofageálního refluxu a opakovaných mikroaspirací se různí. Jako účinnější se přitom ukázala nefarmakologická léčba, konkrétně fundoplikace žaludku.

Léčiva užívaná k terapii plicní hypertenze (riociguát a sildenafil) také nevykazují přesvědčivé výsledky.

Nefarmakologická léčba

U pacientů s IPP jsou důležité rovněž nefarmakologické modality terapie. Jedná se například o domácí oxygenoterapii při těžké parciální respirační insuficienci. Dále je namístě dechová rehabilitace, která může zmírnit symptomy onemocnění a zlepšit tak kvalitu života. Klíčová je i prevence a včasná terapie respiračních infektů spočívající mimo jiné ve vakcinaci proti viru chřipky, pneumokokům či SARS-CoV-2.

Intersticiální plicní procesy navíc zůstávají jednou z hlavních indikací k transplantaci plic.

(mafi)

Zdroj: Johannson K. A., Chaudhuri N., Adegunsoye A. et al. Treatment od fibrotic interstitial lung disease: current approaches and future directions. Lancet 2021; 398 (10309): 1450–1460, doi: 10.1016/S0140-6736(21)01826-2.



Štítky
Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie Radiodiagnostika Revmatologie
Nejnovější kurzy
Progredující fibrotizující intersticiální plicní procesy
Autoři: doc. MUDr. Martina Doubková, Ph.D., MUDr. Ladislav Lacina, MUDr. Ivana Janíčková, prim. MUDr. Lucie Valentová Bartáková

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#