#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světový den plicní hypertenze letos připadl na dobu koronavirové krize

9. 6. 2020

Plicní hypertenze se nevyhýbá obyvatelům rozvojových, ale ani bohatých zemí. Jejím specifikem napříč celým světem je výrazná poddiagnostikovanost. Mimo jiné i na tu se snaží cílit mezinárodní den plicní hypertenze.

Tváře plicní hypertenze

Plicní hypertenzí, tedy chronicky zvýšeným krevním tlakem v pulmonální arterii a souvisejícími dechovými a oběhovými problémy, trpí po celém světě desítky milionů lidí. Etiologie tohoto jevu je však velmi rozmanitá, a není proto možné vnímat plicní hypertenzi jako jedno onemocnění. Mezi její podoby patří zejména:

  • plicní hypertenze asociovaná se schistosomiázou, která je vedoucí příčinou v rozvojových zemích;
  • plicní hypertenze spojená s onemocněním levého srdce − nejčastější forma v rozvinutém světě;
  • plicní arteriální hypertenze v užším slova smyslu, kam patří primární (idiopatická) plicní hypertenze či hereditární plicní hypertenze;
  • plicní hypertenze při respiračních onemocněních (např. CHOPN);
  • chronická tromboembolická plicní hypertenze (CTEPH) jako jediná potenciálně vyléčitelná forma;
  • plicní hypertenze spojená se systémovými či metabolickými onemocněními;
  • poléková plicní hypertenze.

Faktem zůstává, že plicní hypertenze je, zejména vzhledem ke svým nespecifickým příznakům, výrazně poddiagnostikovaná. A to je vzhledem k existenci specifických preventivních strategií i ke stále se zlepšujícím možnostem léčby velká škoda.

Mezinárodní událost zvyšuje povědomí již 8 let

Světový den plicní hypertenze, který každoročně připadá na 5. května, si připomínáme již od roku 2012 s posláním zvýšit informovanost veřejnosti o tomto pro mnohé záhadném onemocnění. Kromě toho si Asociace pro plicní hypertenzi, která za mezinárodním dnem stojí, klade za cíl soustavně usilovat o zlepšování možností prevence, diagnostiky a léčby. K aktivitám mezinárodního dne plicní hypertenze se může připojit kterákoliv pacientská organizace, odborná společnost nebo jednotlivec po celém světě.

V roce 2020 tento den připadl na období, kdy většina zemí usilovala v kontextu protiepidemických opatření o co největší omezení pohybu a kontaktu mezi osobami. Tradiční osvětové aktivity a události tedy nahradilo šíření informací cestou internetu. Na sociálních sítích mohl kdokoliv sdílet informační grafiky a materiály se svým okruhem známých. Pacienti i další příznivci byli také vyzýváni, aby se podělili se světem o své fotografie v rouškách nebo aby vyjádřením vděčnosti podpořili své lékaře a další zdravotnické pracovníky, kteří měli kromě léčby plicní hypertenze zrovna plné ruce práce s probíhající pandemií.

Dbejme doporučení a nepodceňujme očkování

Ke komunitě pacientů a jejich blízkých promluvil prostřednictvím facebooku mimo jiné dr. Roham Zamanian ze Stanfordovy univerzity, který o pacienty s plicní hypertenzí pečuje. Ve svém příspěvku poskytl povzbuzení i rady, jak mají lidé s tímto onemocněním přistoupit k hrozbě onemocnění COVID-19. Jelikož se v kontextu ostatních pneumologických a kardiologických diagnóz stále jedná o vzácné onemocnění, informace od něj mohou být užitečné i pro klinické lékaře, kteří mají ve své péči třeba jen několik takových pacientů.

Dr. Zamanian především uvedl, že je třeba se v souvislosti s koronavirem spoléhat pouze na věrohodné zdroje, jakými jsou například oficiální stránky ministerstev a odborných společností. Připustil, že pro některé pacienty s plicní hypertenzí může být vzhledem k jejich onemocnění případná nákaza koronavirem větší hrozbou než pro zdravého člověka. Za základ osobní ochrany označil hygienu, zejména mytí rukou, a doporučil zvážit i omezení osobního kontaktu a odložení plánovaných setkání či cest. I když se lékařova doporučení vztahovala především na americké podmínky, v kontextu uvolňování opatření, ke kterému nyní dochází v České republice, mohou být tyto rady opět užitečné také pro nás.

Přednášející závěrem zmínil rovněž vakcínu proti chřipce, která sice nemá žádnou souvislost přímo s koronavirem, on osobně ji však prý svým pacientům vždy doporučuje jako jednu z cest snížení rizika infekčních komplikací plicní hypertenze.

(luko)

Zdroje:
1. World PH Day. Pulmonary Hypertension Association, European Pulmonary Hypertension Association, Sociedad Latina de Hipertensión Pulmonar. Dostupné na: https://worldphday.org
2. Zamanian R. Coronavirus and advice for the pulmonary hypertension community. Dostupné na: www.facebook.com/notes/phaware-global-association/coronavirus-and-advice-for-the-pulmonary-hypertension-community-roham-zamanian-m/1605365906293263



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#