#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Alkohol a osteoporóza: důsledky pro praxi


Authors: K. Nešpor
Authors‘ workplace: Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha Ředitelka: MUDr. Zuzana Barboríková, MBA
Published in: Prakt. Lék. 2023; 103(4): 208-209
Category: Updates

Pití alkoholu – ať dlouhodobě, nebo nárazově – zvyšuje riziko osteoporózy (1). Citovaní autoři zmiňují mechanismy, které se při tom uplatňují. K nim patří mimo jiné zvýšení počtu osteoklastů, narušení činnosti osteoblastů a metabolismu vitaminu D. Při zkoumání přímého účinku alkoholu na osteoblasty zjistilo více studií, že i malá množství alkoholu inhibovala in vitro proliferaci osteoblastů a vyvolávala stárnutí buněk.

K tomu přistupuje u pravidelného pití alkoholu nedostatek živin způsobený nižším příjmem a horším vstřebáváním. To se týká mimo jiné thiaminu, niacinu, kyseliny listové, vápníku, vitaminu D a hořčíku. Navíc je narušena činnost příštítných tělísek.

Je proto pochopitelné, že u osob zneužívajících alkohol jsou častější zlomeniny související se zvýšenou fragilitou kostí. Osoby zneužívající alkohol utrpěly po pádu na zem dvakrát více zlomenin ve srovnání s těmi, kdo alkohol nezneužívali, a třikrát více zlomenin při pádu z větší výšky (5). Podle metaanalýzy autorů Long et al. (3) patří pití alkoholu k rizikovým faktorům osteoporotických zlomenin u žen v menopauze. Podle novější metaanalýzy autorů Ke Y, et al. (2) je jakákoliv úroveň pití alkoholu rizikovým faktorem pro totální zlomeniny.

PRAKTICKÉ DŮSLEDKY

Z výše uvedeného vyplývá, že u osob, které mají v anamnéze zneužívání alkoholu, je namístě zvýšená opatrnost, naprosto nevhodný je pro ně např. fotbal. Bezpečné formy fyzické aktivity jsou naopak vhodné s ohledem na osteoporózu i celkové zdraví včetně duševního (4). Často se vyskytující depleci vitaminů a minerálů lze kompenzovat adekvátní léčbou. Nejdůležitější ze všeho je zde ovšem dlouhodobá abstinence od alkoholu. Totéž se týká osob s osteoporózou jiné etiologie a osob, které jsou osteoporózou ve zvýšené míře ohroženy, např. ženy v menopauze.

adresa pro korespondenci:
MUDr. Karel Nešpor,
CSc. Psychiatrická nemocnice Bohnice
Oddělení léčby závislostí – muži
Ústavní 91, 181 02 Praha 8
e-mail:
drnespor@gmail.com


Sources
  1. Eby JM, Sharieh F, Callaci JJ. Impact of alcohol on bone health, homeostasis and fracture repair. Curr Pathobiol Rep. 2020; 8(3): 75–86.
  2. Ke Y, Hu H, Zhang J, et al. Alcohol consumption and risk of fractures: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2023; 14(4): 599–611.
  3. Long G, Liu C, Liang T, et al. Predictors of osteoporotic fracture in postmenopausal women: a meta-analysis. J Orthop Surg Res. 2023; 18(1): 574.
  4. Nešpor K, Csémy L. Psychotropní účinky tělesné aktivity. Prakt. Lék. 2006; 86(11): 672.
  5. Nyquist F, Berglund M, Nilsson BE, Obrant KJ. Nature and healing of tibial shaft fractures in alcohol abusers. Alcohol Alcohol. 1997; 32(1): 91–95.
Labels
General practitioner for children and adolescents General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#