#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Věnování


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,29, 2023, No. Supplementum 3, p. 4.

Kolektiv odborníků pod vedením prim. Jaromíra Gumulce místopředsedy a nyní předsedy České společnosti pro trombózu a hemostázu (ČSTH) ČLS JEP z FN Ostrava připravil pro vydání suplementa Transfuze a hematologie dnes soubor článků, jejichž společným jmenovatelem je trombotická mikroangiopatie (TMA).

Syndromy TMA jsou řešeny a studovány v současné době zejména proto, že je k dispozici a stále se rozšiřuje možnost jejich sofistikované, detailní a přitom vcelku rychlé diagnostiky a také, co dosud nebývalo vždy běžné, navazující terapie. Ta následně využívá nejnovějších patofyziologických poznatků k zavedení nejmodernějších léčebných postupů a zejména biologické léčby.

Významnou charakteristikou těchto chorob je jejich klinická závažnost, jež mnohdy vede k fatálním koncům, mnohdy i do té doby zdravých osob, ale také skutečnost, že je řešena v celé řadě medicínských oborů a vyžaduje tudíž úzkou mezioborovou spolupráci.

Právě za účelem navázání či rozvinutí mezioborové spolupráce byla v roce 2005 na popud a díky aktivitám prof. Kvasničky založena Česká společnost pro trombózu a hemostázu, která se spolupráci s dalšími obory zasvětila. Na začátku to byla především kardiologie a angiologie, následně gynekologie a porodnictví, chirurgie, intenzivní medicína a posléze i onkologie, nefrologie, transfuzní lékařství, klinická farmakologie a další obory.

Prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. patří k významným osobnostem české hematologie nejen po odborné stránce, ale i po stránce přínosu k organizaci a zaměření hematologické péče v moderním pojetí, a to dokonce nedlouho po jejím etablování klinické hematologie a transfuzního lékařství jako samostatného oboru. Prof. Kvasnička je nositelem celé řady ocenění, laureátem mnoha slavnostních přednášek doma i v zahraničí a jeho nejvyšším oceněním v ČR je Purkyňova cena České lékařské společnosti JEP (2019) a v rámci ČSTH jmenování jejím čestným předsedou.

Prof. MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. oslavil v červenci tohoto roku významné životní jubileum 80 let jako činný člen výboru. Výbor ČSTH se proto spolu s pořadateli souboru zmíněných článků rozhodl prof. Kvasničkovi k oslavě jeho jubilea a jako vyjádření poděkování za jeho práci mu toto tematické suplementum věnovat.

 

prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc.
za odstupující výbor ČSTH ČLS JEP

prim. MUDr. Jaromír Gumulec
předseda ČSTH ČLS JEP


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo Supplementum 3

2023 Číslo Supplementum 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#